MotoGP Misano: eerste overwinning voor Morbidelli, Quartararo crasht

13 september 2020
Franco Morbidelli heeft in Misano zijn allereerste overwinning in de MotoGP gerealiseerd. De Petronas SRT coureur leidde de bizarre race van kop tot staart en finishte 2 seconden voor Pecco Bagnaia, die op de streep Joan Mir nipt achter zich wist te houden. Fabio Quartararo ging twee keer onderuit, waardoor Andrea Dovizioso nu in het WK aan de leiding gaat.

De zesde ronde van de MotoGP op het circuit van Misano, waar voor het eerst dit seizoen 10.000 man publiek per dag werd toegelaten, had een bizar verloop waar zelfs Quentin Tarantino jaloers op zou zijn geweest.

Dat de race door Yamaha zou worden gedomineerd had iedereen op voorhand wel verwacht, maar waar iedereen dacht dat de strijd om overwinning tussen Fabio Quartararo en Maverick Vinales zou gaan, waren het de teamgenoten die in Misano de dienst uitmaakten. Franco Morbidelli had bij de start direct kopstart gebomen, met Valentino Rossi en Jack Miller in zijn kielzog, en daarachter pas Maverick Vinales en Fabio Quartararo op P4 en P5.

Zes ronden lang wist Vinales, die als enige voor de harde Michelin achterband was gegaan, Quartararo achter zich te houden en uitzicht te houden op het trio voor hem, was daarna een 'sitting duck' en had hij geen antwoord op Quartararo, die overduidelijk de snellere van de twee was. Het blijft verwonderlijk hoe Vinales op zaterdag het ronderecord kan verpletteren, om 24 uur later een schim van zichzelf te zijn.

"We kunnen het niet duidelijk verklaren", zei Maverick Vinales, die uiteindelijk op de zesde plaats zou finishen. "Ik ging van het ronderecord naar een rijdende chicane te zijn voor de anderen. Het is zeer moeilijk om als rijder te blijven geloven en gemotiveerd te blijven, maar wat kan ik nog meer doen? Moet ik 70 keer per weekend mijn rijstijl aanpassen om de motor te laten werken? Dan komt te race en heb ik dezelfde problemen opnieuw. Het is moeilijk. Ik wil niet telkens weer zeggen dat 'de motor niet werkt'."

Eenmaal Vinales voorbij zette Quartararo de jacht op de kopgroep in, maar pushte te hard en ging een ronde later in bocht 4 onderuit. De 21-jarige Fransman wist zijn race weliswaar te vervolgen vanaf de laatste plaats - op 15 seconden van Stefan Bradl, maar verspeelde niet alleen zijn kans op een overwinning, maar verloor tegelijkertijd de leiding in het wereldkampioenschap.

"Het is mijn eigen fout geweest", zei Fabio Quartararo. "Ik had een slechte start en kwam achter Vinales, maar wist dat ik een halve seconde sneller rijden kon. Dat soort momenten zijn frustrerend omdat je hem niet kunt inhalen en je blokkeert. Nadat ik hem had ingehaald pushte ik om naar Jack te rijden, maar pushte alsof het de laatste ronde was, met nog 19 ronden te gaan. De voorband raakte daardoor oververhit, waardoor de bandenspanning te hoog werd en de band z'n grip verloor."

Waar Miller al vroeg in de race het tempo van de Yamaha's op kop niet kon volgen bleef Rossi tien ronden lang in het achterwiel van zijn protegee, maar moest daarna eveneens Morbidelli laten gaan.

Terwijl Morbidelli afstormde op zijn allereerste overwinning in de MotoGP ontstond achter hem een zinderend gevecht om de resterende podiumplaatsen tussen Rossi, de twee Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir en de eveneens ontzettend sterk rijdende Pecco Bagnaia, terwijl de keuze voor de zachte Michelin achterband Miller in het tweede deel van de race opbrak.

Met nog minder dan 8 ronden te gaan verloor Rossi zijn tweede plaats aan Pecco Bagnaia, maar wist in de jacht op zijn 200e podium rondenlang de druk van Alex Rins af weerstaan. Rins kreeg in de slotfase echter steeds meer last van zijn arm die nog steeds niet 100% genezen is, moest Rossi laten gaan en werd met nog 2 ronden te gaan door teamgenoot Joan Mir gepasseerd, die in de allerlaatste ronde in een brutale do-or-die inhaalactie eveneens Rossi voorbij wist te gaan.

Met een voorsprong van 2,2 seconde op Pecco Bagnaia werd Franco Morbidelli als winnaar afgevlagd, die op zijn beurt Joan Mir op de streep 8 honderdste seconde voor had weten te blijven. Valentino Rossi finishte op de vierde plaats, op minder dan 4 tiende seconde van wat zijn 200e podium in de MotoGP had kunnen zijn, maar was wel superblij om twee rijders van zijn VR|46 Academy op het podium te zien.

Zo kleurloos als de race van Maverick Vinales was ook het optreden van Andrea Dovizioso, die hier twee jaar geleden de race nog won, maar nu niet verder dan een 7e plaats kwam, op tien seconden van de winnaar. "Het was een zware race", zei Dovizioso. "Omdat ik van achteren moest beginnen worstelde ik in het begin om mijn ritme te vinden. Ik ben met deze banden nog steeds niet zo competitief als ik zou willen, de rijstijl die ik me de laatste jaren heb aangeleerd werkt nu niet meer."

Dankzij de crash van Quartararo (die na een snelle pitstop in de 19e ronde opnieuw onderuit ging) voert Dovizioso nu echter wel het wereldkampioenschap aan, ondanks slechts twee keer op het podium te zijn gefinisht. In dat laatste is Dovizioso echter niet de enige, in de zes races tot nu toe heeft geen enkele coureur vaker dan 2 keer op het podium gestaan.

Jack Miller eindigde de race op de 9e plaats, maar werd naar de 8e plaats opgewaardeerd doordat Nakagami in de laatste ronde met beide wielen op het groen was geweest en daardoor een plek werd teruggezet.