Zoeken

MotoGP Buriram: Oliveira wint kletsnatte race, Bagnaia dicht gat op Quartararo

2 oktober 2022
Op een kletsnat Chang International Circuit heeft Miguel Oliveira zijn vijfde overwinning in de MotoGP gerealiseerd. De meester in de regen finishte de vanwege hevige regen een uur uitgestelde race in Buriram 7 tiende seconde voor Jack Miller. Op 2 seconden van de Portugees maakte Pecco Bagnaia het podium compleet en liep daarmee 16 punten in op Fabio Quartararo, die op een teleurstellende 17e plaats finishte.

Nadat op vrijdag en zaterdag de voorspelde zware regenstormen uitbleven en met uitzondering van de eerste vrije training van de Moto3 in alle sessies de condities perfect waren geweest, bleken op zondag de weermannen het eveneens bij het verkeerde eind te hebben gehad, waardoor de Moto2 race moest worden stilgelegd en uiteindelijk afgevlagd en de start van de MotoGP met bijna een uur werd vertraagd.

Met geen enkele ervaring op een natte baan werd de pitstraat 10 minuten opengesteld, om de coureurs in de gelegenheid te stellen wat extra ervaring op de kletsnatte baan op te doen, waarbij wel telkens wel door de pitstraat moest worden gereden.

Het merendeel van het veld koos ervoor om slechts een extra verkenningsronde te doen, de enige die optimaal gebruik maakte van die 10 minuten was Johann Zarco, die als enige nog aan het rijden was terwijl de rest al op de grid stond opgesteld.

Vanwege problemen met zicht in bocht 3 werd de start extra vertraagd en leek met donder en bliksem net buiten het circuit weer voor langere tijd te worden uitgesteld, maar die regen zette niet door, waardoor met een klein uur vertraging de race alsnog van start kon gaan.

De kletnatte baan zorgde voor nogal wat opschudding bij de start. Gestart vanaf de pole position werd Marco Bezzecchi na een sterke start in bocht 1 door Jorge Martin buiten de baan gedrukt, maar hield op de brede strook asfalt buiten de baan vol het gas erop en daarmee de leiding in de race, voor Pecco Bagnaia en Jack Miller, terwijl de eveneens buiten de baan geraakte Martin weer op de vierde plaats wist in te voegen.

De meest dramatische start kwam echter voor rekening van Fabio Quartararo, die in bocht 1 in de verdrukking kwam en daardoor in de eerste ronde maar liefst 13 posities verloor en met Alex Rins om de 16e plaats in de race streed, en daarmee nu in de strijd om de wereldtitel de leiding virtueel aan Pecco Bagnaia had gegeven.

Aan de kop van het veld wist Marco Bezzecchi meteen een gat op Pecco Bagnaia te slaan, maar kreeg in de derde ronde van de wedstrijdleiding te horen één positie in te moeten leveren vanwege zijn actie bij de start, op het moment dat Miller zijn teamgenoot voorbij was gegaan.

Met Bagnaia nu in het achterwiel van Miller leek het een onmogelijke zaak voor Bezzecchi om slechts één positie in te leveren, maar Mooney VR46 coureur hij koos zijn moment slim door Miller in bocht 3 binnendoor voorbij te laten gaan en de deur dicht te houden voor Bagnaia.

Eenmaal op voerde Miller meteen het tempo op, maar de snelste man op de baan was Miguel Oliveira, die van de elfde plaats op de grid al in de derde was opgeklommen naar de vierde plaats, op 8 tiende seconde van Pecco Bagnaia, en de Ducati fabriekscoureur twee ronden later voorbij wist te gaan, om een ronde later datzelfde met Bezzecchi te doen.

Bezzecchi leek met zijn straf uit zijn ritme te zijn gehaald en viel in een ronde tijd van de tweede naar de vijfde plaats terug, achter Marc Marquez, die naarmate de race vorderde steeds beter in zijn ritme kwam, terwijl aan de kop van het veld Miller de zeer sterk rijdende Oliveira rondenlang achter zich wist te houden.

In de veertiende ronde was er voor Miller echter geen houden meer aan, de winnaar van Motegi had geen antwoord op Oliveira die in de regen echt oppermachtig was en eenmaal zelf aan de leiding in enkele ronden tijd een gat van een seconde te slaan, om daarna de voorsprong vast te houden en onbedreigd zijn tweede overwinning van het seizoen bij te schrijven - zijn vijfde in de MotoGP.

Terwijl Miller een eenzaam tweede deel van de race reed, kwam Pecco Bagnaia onder druk van Marc Marquez te staan, maar had het geluk dat de 8-voudig wereldkampioen op zijn beurt in de slotfase onder druk van de sterk naar voren rijdende Johann Zarco kwam te staan, die op dat moment de snelste man op de baan was.

Met nog minder dan vier ronden te gaan ging nam Zarco de vierde plaats in de race, probeerde daarna meer dan eens om een aanval op Pecco Bagnaia te doen, maar koos na een paar close calls in de laatste ronde toch maar eieren voor z'n geld, om niet als in de geschiedenisboeken te eindigen als die man die Bagnaia van de baan had getikt.

Met een voorsprong van 7 tiende seconde werd Miguel Oliveira als winnaar afgevlagd, zijn tweede zege van het seizoen en zijn tweede dit jaar op een kletsnatte baan. Opmerkelijk detail: ook in Indonesië was Oliveira lange tijd met Miller in gevecht om de leiding in de race geweest, maar de Ducati fabriekscoureur was toen in de slotfase teruggevallen naar de vierde plaats.

Op 2 seconden van de racewinnaar werd Pecco Bagnaia op de derde plaats afgevlagd, wat voor de 10-voudig MotoGP winnaar na een teleurstellende race in Japan, waar hij zijn 5e DNF can het seizoen noteerde, als een overwinning voelde. In het kampioenschap liep hij daarmee bovendien 16 punten in op Fabio Quartararo, die een zeer kleurloze race reed en op een zwaar teleurstellende 17e plaats werd afgevlagd.

Teleurstellend was ook de race voor Aleix Espargaro, die vanaf de 13e plaats op de grid in de tweede ronde in gevecht om de 10e plaats Brad Binder van de baan drukte, waarbij een deel van de vleugel van de RS-GP afbrak, waarvoor hij van de wedstrijdleiding een Long Lap Penalty kreeg. Aleix viel daardoor terug naar de14e plaats, om uiteindelijk op de 11e plaats te finishen, waar anders een 6e plaats zeer goed mogelijk was geweest.