Zoeken

Massimo Rivola nieuwe CEO Aprilia Racing

20 december 2018
Aprilia heeft voor het MotoGP project het roer volledig omgegooid. Per 7 januari is Massimo Rivola aangesteld als nieuwe CEO van Aprilia Racing. Rivola volgt daarmee Romano Albesiano op, die vijf jaar lang aan het hoofd van Aprilia's raceafdeling heeft gestaan.

Eind 2013 kreeg Albesiano de ondankbare taak om race-goeroe Gigi Dall'Inga op te volgen, die vanuit Noale de overstap naar Borgo Panigale had gemaakt als CEO van Ducati Corse. Vijf jaar na dato mag worden geconcludeerd dat Aprilia's raceafdeling die overstap van Dall'Inga nooit echt te boven is gekomen. Niet in het WK Superbike waar daarna nog maar één wereldtitel is behaald (2014 Sylvain Guintoli) en niet in de MotoGP waar in 4 jaar tijd nog niets is bereikt. 

Dat er iets moest gebeuren en dat Albesiano zijn langste tijd had gehad staat daarmee buiten kijf, maar we weten eerlijk gezegd niet of Aprilia er met het aantrekken van Massimo Rivola verstandig aan heeft gedaan. De 47-jarige Rivola heeft weliswaar meer dan twintig jaar (21 jaar om precies te zijn) en meer dan 300 wedstrijden ervaring in de Grand Prix racerij, maar heeft dat niet op 2 maar 4 wielen gedaan: de Formule 1. 

In die F1 heeft Rivola wél z'n sporen verdiend. Twaalf jaar in de pitlane bij Minardi, Toro Rosso en met zeven seizoenen de langstlopende Sports Director in de geschiedenis van Ferrari. Rivola heeft met F1 wereldkampioenen Alonso en Vettel gewerkt. De afgelopen drie jaar stond hij aan het hoofd van de Ferrari Driver Academy, waar hij Leclerc voor de F1 heeft klaargestoomd. 

Aprilia denkt dat met de rijke ervaring die Rivola in de F1 heeft opgedaan hij de aangewezen persoon is om het MotoGP project naar het volgende niveau te tillen. Aprilia spreekt zelf van een belangrijke stap in het consolideren van de raceafdeling en bevestiging van de commitment van de Piaggio Group in de MotoGP. 

Naast Massimo Rivola heeft Aprilia Racing ook twee nieuwe crew chiefs aangetrokken: Antonio Jimenez voor Aleix Espargaro en Fabrizio Cecchini voor diens nieuwe teamgenoot Andrea Iannone. Jimenez heeft in het verleden onder andere voor Alvaro Bautista, Carlos Checa en Marco Melandri gewerkt, Cecchini werkte met rijders als Toni Elias, Marco Simoncelli en meer recent Fabio Di Giannantonio. Daarnaast heeft Aprilia Bradley Smith aangetrokken als nieuwe testrijder.