Zoeken

Marc Marquez fit om dit weekend te racen

23 juli 2020
Vier dagen geleden zag het er nog minder florisant uit, maar Marc Marquez heeft opnieuw het onmogelijke mogelijk gemaakt. Twee dagen na zijn operatie is Marquez door het medisch team van Dorna fit om te racen verklaard. Opluchting ook bij LCR Honda en Suzuki: ook Cal Crutchlow en Alex Rins kunnen deelnemen aan de tweede race in Jerez.

Als er één coureur is die het afgelopen decennium wetten aan het tarten, zo niet herschrijven is, dan wel Marc Marquez. Schuivers opvangen waar elke andere kloot op deze aardbol onderuit zou gaan, podiums aaneenrijgen alsof het niets is, niemand die 'm dat nadoet. 

Afgelopen weekend deed Marquez vriend en vijand verbazen om na zo'n Marquez typisch uitstapje door de grindbak zich vanaf de staart van het veld binnen enkele ronden tijd weer met de kopgroep mee te kunnen vechten en zelfs uitzicht te hebben op de tweede plaats in de race. 

Minder dan 48 uur na aan zijn gebroken bovenarm te zijn geopereerd heeft Marc Marquez nu groen licht gekregen van de medische commissie van Dorna. Fit om te racen dus, het groene licht om aanstaande zondag deel te nemen aan de tweede race van het seizoen, de eerste back-bo-back race in de geschiedenis van de MotoGP.

Het is af te wachten in hoeverre Marquez daadwerkelijk fit om te racen zal zijn. Honda had het liefst gewacht tot Brno, maar direct na de operatie zei Marquez zich fit te voelen en dus nu als compromis besloten dat Marc Marquez de training op vrijdag zal laten schieten, wat dankzij de back-to-back race in Jerez niet echt een beperking is.

"Oorspronkelijk was het duidelijk dat het standpunt van Honda was om deze race te annuleren en in Brno te proberen", zegt teammanager Alberto Puig. "Maar na wat Marc's wens was en na wat de dokters vandaag zeiden, die hem fit bevonden, kwamen we tot het compromis dat hij zaterdag zal proberen en afhankelijk van hoe hij zich dan voelt, zal hij al dan niet proberen te racen."

"we hebben hem echter gevraagd om eerst op zaterdag te controleren en echt te begrijpen of hij echt in staat is om de raceafstand te doen of niet. In het geval dat het te riskant is, begreep Marc al dat ons idee is om de race te annuleren. Van afgelopen zondag tot vandaag gaat het echter zo snel dat we eerlijk gezegd zeer verrast zijn."

Puig legde ook uit dat MotoGP's eerste paar back-to-back-evenementen op hetzelfde circuit betekent dat het niet nodig is om op vrijdag te rijden.

"Als het een nieuwe baan was, zou het moeilijker zijn. Maar we zijn hier al vijf dagen, dus de setup van de fiets is bekend en Marc weet precies hoe hij op deze baan moet rijden. Het heeft dus geen zin om vrijdag te proberen en om de blessure meer stress te geven."

"Dus hij zal het zaterdag proberen en daarna zullen we zien. Maar het was erg belangrijk voor Honda en voor het Repsol Honda-team om ook de wens van de rijder te respecteren. Dus we krijgen dit compromis [wachten tot zaterdag] en dan zullen we de resultaat op zaterdag."