Zoeken

John Surtees op 83-jarige leeftijd overleden

10 maart 2017
Racelegende John Surtees is op vrijdagmiddag in het ziekenhuis van London op de leeftijd van 83 jaar overleden. Surtees was de enige man in de geschiedenis die wereldkampioen werd in de wegrace Grand Prix én de Formule 1.

Als zoon van een motordealer in het zuiden van Londen begon John Surtees zijn professionele racecarrière al op jeugdige leeftijd. Op 14-jarige leeftijd won hij zijn eerste race als bakkenist in het zijspan van zijn vader - maar werd gediskwalificeerd toen zijn jonge leeftijd boven water kwam. 

Drie jaar later leek zorgde Surtees voor een regelrechte sensatie te zorgen door als 17-jarige cookie Geoff Duke het enorm moeilijk te maken in een ACU International meeting in Thruxton. Duke schreef de wedstrijd uiteindelijk weliswaar op naam, maar Surtees had in een klap naam gemaakt. Dat speelde zich af in 1951, vijf jaar later was de eerste wereldtitel voor John Surtees een feit. Het was Surtees’ eerste seizoen voor MV Agusta, na daarvoor met Norton te hebben geracet. In 1957 raakte Surtees zijn wereldtitel kwijt, maar sloeg in 1958 keihard terug door dat jaar alle wedstrijden te winnen in de 350cc en 500cc. Het was zijn eerste van in totaal drie dubbel-wereldtitels. Surtees was ook de eerste coureur die drie jaar op rij de Isle of Man Senior TT op naam schreef.

In het begin van de jaren ’60 maakte Surtees de overstap naar de Formule 1. Surtees maakte zijn debuut in het Lotus team en finishte zijn tweede race - de Britse Grand Prix - al op de tweede plaats. Zijn talent werd door Ferrari gespot en in 1963 switchte hij naar het Italiaanse team, om in 1964 tot wereldkampioen te worden gekroond. Surtees was daarmee de eerste wereldkampioen op zowel twee als vier wielen. Een huzarenstuk waar tot op de dag van vandaag niemand meer in is geslaagd.John Surtees was in februari opgenomen in het St Georges ziekenhuis van London met een ademhalingsproblemen. Na een korte periode op intensive care is hij op vrijdagmiddag in het bijzijn van zijn vrouw Jane en dochters Leonora en Edwina vredig heengegaan. 

Wij wensen familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.