Zoeken

Italiaanse media: ook B-staal Iannone positief

10 januari 2020
De officiële uitslag laat nog op zich wachten, maar volgens Italiaanse media is ook de B-staal van Andrea Iannone positief. Iannone hangt een schorsing van 4 jaar boven het hoofd.

Mocht je het gemist hebben, sinds 17 december is Andrea Iannone door de FIM voorlopig geschorst, nadat hij tijdens een dopingtest op 3 november in Sepang positief was getest op exogene anabole androgene steroïden, een middel dat vaak voor spieropbouw wordt gebruikt. 

Een test van de zogenaamde B-staal zou uitsluitsel moeten geven en hoewel de officiële uitslag nog op zich laat wachten berichten Italiaanse media al volop dat ook in de B-staal de verboden stof Drostanolon is aangetroffen. 

De advocaat van Iannone, Antonio De Rensis, was begon deze week met anti-doping expert en chemicus van de universiteit van Turijn Alberto Salomone naar Dresden afgereisd om bij de test van de B-staal aanwezig te zijn. Tegenover La Gazzetta Dello Sport verklaarde De Rensis dat de aangetroffen concentratie met 1,150 nanogram per milliliter gering is. 

Antonio De Rensis:
"Het is een zeer kleine hoeveelheid, zeker als je in ogenschouw neemt dat de rijder langer dan een maand in Azië was en dat de test direct na afloop van race plaatsvond - vanwege de sterke dehydratie gedurende de race. Deze waarde versterkt onze veronderstelling dat er sprake is van verontreinigd voedsel, ook omdat steroïden over lange periodes en niet voor de gelegenheid worden ingenomen."

Zodra door de FIM de officiële uitslag bekend wordt gemaakt zal de verdediging aan de bak moeten gaan om de onschuld van Iannone te bewijzen. Een definitief oordeel kan na het betoog van de verdediging dan tot wel 45 dagen op zich laten wachten. Mocht dat oordeel negatief voor Iannone uitvallen, dan rest alleen nog het Internationaal Sporttribunaal (CAS) in het Zwitserse Lausanne.

Tot nu toe heeft Aprilia Iannone ondersteund, hoewel achter de schermen wel hard aan plan B is gewerkt: testrijder Bradley Smith als tweede rijder naast Aleix Espargaro inzetten. Aprilia wil dit jaar definitief gaan doorbreken in de MotoGP en is daarvoor een compleet nieuwe motor aan het ontwikkelen, met 90° V4 in plaats van de huidige 72° V4. Inderdaad, dezelfde configuratie als Honda, Ducati en KTM. 

Met de eerste shake-down test al op 2 februari gepland begint de tijd te dringen voor Iannone. Strikt genomen zou Iannone de shake-down test kunnen doen omdat dit geen officieel FIM event is en er dus geen GP licentie vereist is, maar een team met fabrieksondersteuning als Gresini Aprilia kan het zich niet veroorloven om te testen met een coureur die officieel geschorst is.