Zoeken

India toegevoegd aan 2023 MotoGP kalender

30 september 2022
Na recent al een intentieverklaring te hebben getekend heeft Dorna vandaag officieel bevestigd dat India al in 2023 aan de MotoGP kalender wordt toegevoegd. De Grand Prix van India zal worden verreden op het Buddh International Circuit net buiten New Delhi.

Tussen de Grand Prix van Aragon en Japan hadden Carmelo Ezpeleta en zijn zoon Carlos, CEO en Sportdirector van Dorna, al een tussenstop in India gemaakt, waar niet alleen het nieuwe Grand Prix circuit net buiten New Delhi werd bezichtigd, maar ook gesprekken met de potentiële promotor Fairstreet Sports werden gevoerd, evenals de lokale overheid, die alle benodigde steun toezegden.

Het Buddh International Circuit is ontworpen door F1 circuitontwerper Hermann Tilke en ligt in Greater Noida nabij Delhi, in de deelstaat Uttar Pradesh in India, en heeft een lengte van 5,137 km, 16 bochten (9 rechts en 7 links) en 2 rechte stukken van 1,24 km en 900 meter lengte. 

In 2011 maakte de Formule 1 zijn debuut op het circuit, maar na drie jaar werd de race van de kalender geschrapt, vanwege problemen met belastingen en douane. In 2013 zou het circuit aan de WK Superbike kalender worden toegevoegd, als laatste race van het seizoen, maar werd om diezelfde redenen op voorhand al geschrapt. 

Voor de problemen die het circuit eerder de das om hebben gedaan blijken echter oplossingen te zijn gevonden, want op vrijdag werd officieel bekend gemaakt dat het Buddh International Circuit al volgend jaar onderdeel uitmaakt van de MotoGP kalender. Na Kazachstan is India daarmee het tweede land in Centraal Azië dat volgend jaar aan de kalender is toegevoegd. 

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna:
"We zijn erg trots aan te kondigen dat het Buddh International Circuit op de 2023 kalender staat. We hebben veel fans in India en we zijn verheugd om de sport naar hen te kunnen brengen. India is een essentiële markt voor de motorindustrie en dus ook voor de MotoGP als koningsklasse van de wegrace motorsport. We kijken er naar uit om op het Buddh International Circuit te racen en kunnen niet wachten om de fans op het circuit te verwelkomen."