Zoeken

Franco Morbidelli tot eind 2023 bij Yamaha Factory MotoGP Team

16 september 2021
Franco Morbidelli is bij Yamaha naar het fabrieksteam opgewaardeerd. De 26-jarige Italiaan heeft een contract met het Yamaha Factory Racing MotoGP Team getekend voor de resterende races van 2021 en voor het 2022 en 2023 seizoen. De vice-wereldkampioen maakt dit weekend in Misano zijn langverwachte rentree.

Met drie overwinningen, in totaal vijf podiumfinishes en de vice-wereldtitel op zak heeft Yamaha het afgelopen jaar het beste resultaat sinds de wereldtitel van Jorge Lorenzo in 2015 gegeven, dus was het niet de vraag of, maar wanneer hij naar het fabrieksteam zou worden opgewaardeerd. 

Met zowel Quartararo als Vinales het afgelopen jaar al voor 2 jaar vastgelegd leek dat pas op z'n vroegst in 2023 te kunnen gebeuren, maar de breuk tussen Yamaha en Vinales heeft dit in een stroomversnelling gebracht. 

Het 2021 seizoen verliep voor Morbidelli een stuk minder voorspoedig dan 2020, als gevolg van blessures besloot hij zich op 25 juni aan zijn knie te opereren, waardoor hij de TT van Assen, de back-to-back op de Red Bull Ring, de Britse Grand Prix en de MotoGP race op Motorland Aragon heeft moeten missen. 

Dit weekend zal Morbidelli zijn comeback gaan maken, maar dus niet meer in het Petronas Yamaha SRT Team, maar naast zijn voormalige teamgenoot Fabio Quartararo in het Monster Energy Yamaha MotoGP team. 

Morbidelli heeft zich als doel gesteld om de resterende 5 wedstrijden van het 2021 seizoen te gebruiken om te wennen aan de 2021-spec M1 en geleidelijk zijn fitness weer op 100% te brengen. 

Lin Jarvis, Managing Director Yamaha Motor Racing:
“Allereerst willen we PETRONAS Yamaha SRT bedanken voor het toestaan ​​van Franky om zijn droom waar te maken en om hem eerder dan gepland naar het fabrieksteam te laten stappen. Oorspronkelijk hadden we gepland dat Franky vanaf 2022 de stap zou maken, maar na een plotselinge wisseling van de rijdersopstelling halverwege het seizoen, hadden we de kans om hem vroeg te laten upgraden.

“Ten tweede wil ik Franky een warm welkom heten. Hij is een uitzonderlijk talent. Dit werd vorig jaar nog meer benadrukt toen hij de tweede plaats in het kampioenschap behaalde en vijf podiumplaatsen en drie overwinningen behaalde op de satelliet Yamaha. Het laat zien welk type rijder hij is: toegewijd om onder alle omstandigheden het beste uit de YZR-M1 te halen.

“Natuurlijk zijn we heel blij dat Franky terug in de paddock zal zijn en dat hij goed genoeg is om weer te gaan racen. Hij zal geleidelijk zijn vorm moeten vinden, in lijn met zijn fysieke verbeteringen, aangezien hij nog steeds herstellende is. We zullen de rest van 2021 gebruiken om hem in het team te laten wennen en comfortabel op de fiets te krijgen.

“We hebben onze plannen voor 2022 en 2023 al afgesloten, waarbij Franky volledige fabriekssteun krijgt van Yamaha Motor Company. We zijn er zeker van dat een bekwame, rustige en ervaren rijder als Franky het Yamaha Factory Racing MotoGP-team zal versterken en in de toekomst veel succes zal hebben."


Franco Morbidelli:
“Ik ben erg blij en blij met dit weekend en dit langverwachte nieuwe hoofdstuk met het Factory Yamaha-team. Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk te herstellen voor de laatste fase van dit kampioenschap. Ik wilde mijn comeback maken op een circuit dat ik goed ken en waar ik goede herinneringen aan heb, zoals Misano.

”Ik kijk er naar uit om op de motor te springen en mijn reis te beginnen met het Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Natuurlijk wil ik en wil ik alle mensen bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt, te beginnen met Ito-san, Lin, Maio, Sumi-san, de VR46 Riders Academy en alle andere mensen die deze samenwerking mogelijk hebben gemaakt.”