Zoeken

FIM onderzoekt mogelijke overtreding regels omtrent testen

3 juli 2020
In aanloop naar de start van het MotoGP seizoen hebben sommige rijders mogelijk de regels aangaande trainen en testen overschreden. Naar verluid is Fabio Quartararo een van de rijders waar door de MotoGP Stewards onderzoek naar is ingesteld.

Na op mogelijke overtredingen te zijn gewezen zijn de FIM MotoGP Stewards onderzoek gestart naar mogelijke overtreding van het MotoGP reglement omtrent training en testen, zo is te lezen in een persbericht dat vandaag door de FIM naar buiten is gebracht. 

Om welke coureurs of raceklassen het gaat is niet bekend gemaakt, maar het FIM statement spreekt van "specifiek... aangaande het type machine dat voor een rijder is toegestaan om te trainen."

Daarmee zegt de FIM in zoveel woorden te vermoeden dat sommige rijders hebben getraind met machines die teveel gelijkenis hebben met hun Grand Prix racers, of dat de FIM niet op de hoogte is geweest van legale modificaties die aan de fiets waarmee is getraind zijn gedaan.

Volgens het statement van de FIM zullen rijders die de regels mogelijk hebben overtreden tijdens de 2020 Gran Premio Red Bull de Espana in Jerez worden gehoord, om antwoord te krijgen van de betroffen partijen en de Stewards meer tijd te geven onderzoek te doen. 

Aan een standaard gehomologeerde straatfiets mogen weliswaar aanpassingen worden gedaan ten behoeve van de veiligheid, maar deze modificaties moeten wel op voorhand bij de technische commissie worden gemeld. 

Welke coureurs 'under investigation' zijn heeft de FIM niet bekend gemaakt. Fabio Quartararo heeft recent met een R1 getraind op het circuit van Paul Ricard en zou daarmee in de verdachtenbank kunnen zitten, terwijl Pecco Bagnaia recent een foto- en videoshoot voor de nieuwe Ducati Panigale V2 White Rosso heeft gedaan op het circuit van Misano en daar gelijktijdig met die motor heeft getest. Ook hij zou dus een van de verdachten kunnen zijn.