Zoeken

Dovizioso Aprilia RS-GP test Misano: beslissend moment?

24 juni 2021
Na twee eerdere testen die letterlijk in het water waren gevallen heeft Andrea Dovizioso op woensdag zijn eerste échte testdag met de Aprilia RS-GP gehad, de eerste van een 2-daagse test op het circuit van Misano. Een test die wel eens beslissend zou kunnen zijn voor de comeback van de 3-voudig MotoGP vicewereldkampioen.

Waar de eerste test begin dit jaar op Jerez nog als een gezellig dagje uit met de vereniging werd afgedaan werd al snel duidelijk dat er voor zowel Aprilia als Andrea Dovizioso meer op het spel stond. Helemaal toen ook de tweede test op Mugello in het water viel en er een derde test werd gepland, ditmaal op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. 

Op een zonovergoten Misano nabij de Adriatische kust kon op woensdag serieus worden getest. De 2-daagse test op 23 en 24 juni is toegankelijk voor het publiek, maar over de resultaten werden aan het eind van de eerste dag door de fabrikant uit Noale geen mededelingen gedaan. De test heeft namelijk slechts één doel: Dovizioso volledig gefocust laten in zijn rol als testrijder tijdens de eerste écht zinvolle testdag. 

Waar de eerste twee testen vanwege het slechte weer het meer een kennismaking met het team, de werkwijze en de RS-GP was, en dan met name om de juiste zithouding te creëren, kon er woensdag serieus worden getest. Doel van de test is tweeledig: voor Aprilia de doorontwikkeling van de RS-GP en voor Dovi de vraag of dit de motor is waarmee hij het volgend jaar zijn rentree zou willen maken in de MotoGP.

Officieel heeft dit tot nu toe nog niet op tafel gelegen, Dovizioso heeft nooit gesproken over een rentree met Aprilia en Aprilia heeft Dovi alle tijd gegeven om vertrouwd te raken met de fabriek in Noale, de ingenieurs en vooral de RS-GP. Maar die tijd van wachten en afhouden lijkt nu voorbij. 

Gevraagd naar de toekomst met Dovisiozo was Massimo Rivola het afgelopen weekend op de Sachsenring heel duidelijk. De Aprilia Racing CEO verduidelijkte dat de situatie met Dovi nu heel anders lis dan die van Iannone. In het geval van Iannone besloot Aprilia aan diens zijde te blijven en een beslissing tot het laatste moment uit te stellen, ook al zag men alle alternatieven opdrogen. 

Ditmaal zal dat volgens Rivola dus anders gaan. "We zullen niet wachten zoals we met Iannone hebben gedaan. Dovizioso zal ons op een gegeven moment moeten vertellen of hij in 2022 wil racen of niet, zodat we nog de kans krijgen voor goede alternatieven", aldus Rivola op de Sachsenring. 

Met die woorden in gedachte zou de test deze week op het circuit van Misano wel eens bepalend kunnen zijn. De test is net voor de zomerstop, het perfecte moment om over de toekomst na te denken. Silly season begint niet voor niets normaal rond deze tijd. 

Gezien de prestaties van Aleix Espargaro, die dit seizoen steeds dichter achter het podium weet te finishen en op de Sachsenring Aprilia haar eerste start vanaf de eerste rij gaf in het MotoGP tijdperk, zou de 2021 RS-GP goed genoeg moeten zijn om wedstrijden te kunnen winnen. 

Of het goed genoeg is voor Andrea Dovizioso is vooralsnog de vraag, daarnaast is het niet ondenkbaar dat hoe leuk Dovi racen ook vindt, hij de rol van pensionaris die af en toe als testrijder bijklust (net als Dani Pedrosa bij KTM en Cal Crutchlow bij Yamaha) veel leuker vindt. Het antwoord op die vraag zou wel eens snel kunnen komen.