Zoeken

Domenicali: Pani V4S slechts 2 seconden langzamer dan GP21

17 februari 2021
Als alternatief voor de vanwege COVID-19 afgelaste MotoGP test in Sepang had Ducati het afgelopen weekend het circuit van Jerez voor haar zes rijders afgehuurd, om een dagje te sparren met een Panigale V4S. Met volgens Ducati's grote chef zeer indrukwekkende tijden.

"Slechts iets meer dan twee seconden is het verschil tussen de snelste racers van de wereld en de fiets die jij kunt kopen. Echt indrukwekkend!!" Met die woorden wil Claudio Domenicali in een tweet even benadrukken hoe ontzettend goed de Panigale V4S wel niet is. 

Om een beetje in vorm te blijven nu de wintertest in Sepang is komen te vervallen had Ducati het circuit van Jerez afgehuurd, waar naast de zes MotoGP rijders ook de naar het WK Superbike overgestapte Tito Rabat en Ducati MotoGP testrijder Michele Pirro aanwezig was, die laatste uiteraard op de GP21 omdat door testrijders buiten de officiële tests wel volop mag worden getest. 

Domenicali zegt in de tweet dat de snelste rondetijd van de Panigale 1'43.3 was, tegen een 1'41.1 van de GP21 MotoGP racer, waarbij zowel de GP21 als de Pani van Michelin slicks waren voorzien. In een reactie zegt Domenicali dat er was gereden met een compleet standaard Panigale V4S. 

Nou ja, bijna standaard dan. "Het waren standaard motoren zoals je ze bij de dealer kunt kopen, voorzien van accessoires uit de Ducati Performance catalogus. Het belangrijkste was de race uitlaat en de remschakelkit om de voetsteunen te verhogen. Enkele coureurs reden ook met een duimrem. Wat verder restte was talent en training!"

Volgens Domenicali waren er ook andere motoren op de baan, maar waren die niet sneller geweest. De omstandigheden waren niet optimaal geweest, het had de dag ervoor en ook nog in de ochtend geregend. 

Dat Domenicali het uitstapje van de MotoGP coureurs heeft aangegrepen om snel even wat marketing te doen begrijpen we zeer goed en eerlijk is eerlijk, 2,2 seconden verschil lijkt inderdaad niet veel, maar toch moet de tweet met een korreltje zout worden genomen. 

Een 1'43,3 is op zich indrukwekkend als je 't met die 1'41,1 vergelijkt, maar voor Jerez begrippen is dat allesbehalve een snelle tijd. Het kwalificatie ronderecord werd afgelopen jaar door Maverick Vinales op 1'36.584 gezet en in 2019 reed Jonathan Rea met de ZX-10RR in een wintertest een 1'38.713. 

Afgelopen week reed de zesvoudig WSBK wereldkampioen op een nog deels nat Jerez een 1'40.6 en was daarmee dus sneller dan Pirro op de GP21 MotoGP machine. Door Aleix Espargaro was tijdens de samen met Honda en KTM georganiseerde 2-daagse test deze week de snelste man op de baan geweest. Hij reed een 1'37.714 met de Aprilia RS-GP machine.