Zoeken

Andrea Iannone 18 maanden geschorst

1 april 2020
Nee, dit is geen 1 april grap, maar Andrea Iannone is door de International Disciplinary Court van de FIM voor 18 maanden geschorst. De Aprilia fabrieksrijder werd op 17 december 2019 voorlopig geschorst na op doping te zijn betrapt en mag dus tot 16 juni 2021 niet meer racen.

 

Na een routinecontrole na afloop van de Grand Prix van Maleisië op het circuit van Sepang werd Andrea Iannone positief getest voor Drostanolone metabolite 2a-methyl-5a-androstane-3a-ol-17-one, in de volksmond anabole steroïden genoemd, die op de WADA lijst met verboden middelen staan. 

Iannone werd op 17 december direct voorlopig geschorst, maar maakte meteen gebruik van zijn recht om de B-staal te analyseren. De B-staal bevestigde het resultaat van de A-staal. Op 4 februari volgde een hoorzitting in Zwitserland, waar de Aprilia fabriekscoureur zich tegen de aantijgingen kon verdedigen. 

Volgens diens advocaat was de verhoogde waarde die gemeten was in zijn bloed het gevolg van vervuild vlees geweest, en kreeg van de International Disciplinary Court tot 28 februari om stukken in te dienen die dat zouden moeten aantonen, waarna binnen 45 dagen een definitief oordeel zou worden geveld. 

Op 31 maart heeft de International Disciplinary Court nu in het nadeel van Iannone beslist en hem een schorsing van 18 maanden opgelegd, welke is ingegaan op 17 december 2019, de dag dat hij voorwaardelijk werd geschorst, en duurt tot 16 juni 2021.

Daarnaast is Iannone gediskwalificeerd voor de race in Sepang en daaropvolgende afsluitende race van het 2019 seizoen in Valencia. Iannone heeft het recht om binnen 21 dagen tegen de schorsing in beroep te gaan.

In een persbericht laat Aprilia Racing weten het niet eens met de beslissing te zijn, Iannone volledig te steunen en tegen de uitspraak in beroep te zullen gaan. Volgens Massimo Rivola, Aprilia Racing CEO, is de schorsing absurd en had hij moeten zijn vrijgesproken, omdat de verhoogde waarde het gevolg van besmet vlees zou zijn.

Massimo Rivola:
"We zijn verbijsterd over de uitspraak vanwege de schorsing die Andrea is opgelegd, maar ook zeer tevreden over de motivering ervan. De rechters erkenden Andrea's volledige goede trouw en onwetendheid van het aannemen van de stof, wat het argument van voedselbesmetting bevestigt. 
Om die reden bevestigt de opgelegde boete geen enkele zin. In het licht van de motivaties die door de juryleden zelf zijn geschreven, had Andrea moeten worden vrijgesproken, zoals altijd bij andere besmette atleten is gebeurd. 
Deze situatie geeft ons echter veel hoop op het beroep waarvan we hopen dat het zeer snel zal zijn. We willen Andrea terug op zijn Aprilia RS-GP. We zullen aan het einde van deze zaak aan zijn zijde staan en we zullen hem steunen in zijn hoger beroep."