Zoeken

Alex Marquez nieuwe teamgenoot van Marc Marquez

18 november 2019
Het werd het afgelopen weekend al volop gesuggereerd, maar nu is het officieel: de nieuwe teamgenoot van Marc Marquez heet... Alex Marquez. Alex Marquez neemt in het Repsol Honda team de plaats in van Jorge Lorenzo, die geplaagd door blessures en gebrek aan zelfvertrouwen de racehelm aan de wilgen heeft gehangen.

Niet Johann Zarco, niet Cal Crutchlow en ook niet Takaaki Nakagami, maar Alex Marquez is het volgend jaar de nieuwe teamgenoot van Marc Marquez. De Moto2 wereldkampioen heeft hiertoe een eenjarig contract met Repsol Honda getekend.

Volgens Teammanager Alberto Puig is voor Alex Marquez gekozen allereerst op basis van zijn resultaten, als 2014 Moto3 wereldkampioen en regerend Moto2 wereldkampioen. Met het wegvallen van Lorenzo was er bij Honda een gat van een jaar gevallen en dus wilde men Alex Marquez de kans geven in de MotoGP. Hij is de regerend wereldkampioen en is nog jong, en dus wilde Honda hem deze kans geven.

Puig benadrukte dat Honda altijd op zoek is naar jong talent voor de toekomst en dat je zijn achternaam in deze eigenlijk buiten beschouwing zou moeten laten. "Elke coureur die wereldkampioen wordt verdient een plaats in de MotoGP, en dat Alex toevallig dezelfde achternaam als Marc heeft maakt geen verschil," aldus Puig.

Het is niet voor het eerst dat twee broers samen in de MotoGP rijden, maar het is wel voor het eerst dat twee broers teamgenoten van elkaar zijn in een fabrieksteam. Op de vraag of Alex en Marc in het team rivalen of broers zijn antwoord Puig dat dat aan de rijders ligt. 

"Het is voor het eerst in de geschiedenis, een ongebruikelijke situatie, maar het is zoals het is," zegt Alberto Puig. "Als Alex Marquez niet wereldkampioen was geworden hadden we hem geeneens in overweging genomen, maar hij is de wereldkampioen en dus verdient hij een zitje." 

Volgens Puig is Alex Marquez onderbrengen bij LCR Honda en Cal of Takaaki doorschuiven naar het Repsol Honda team ook niet overwogen. "Als je het simpel houdt: een van onze rijders in het Repsol Honda team besloot te stoppen, dus wanneer je het simpel wilt houden vervang je de rijder die is gegaan in het team dat een rijder mist," aldus Puig.

Marc Marquez heeft volgens Puig geen invloed uitgeoefend om zijn broer Alex in het team te krijgen. "We hebben het met Marc uiteraard hierover gehad en natuurlijk heeft hij ja gezegd op de vraag of hij blij was zijn broer als teamgenoot te hebben, maar hij heeft geen buitensporige druk op ons uitgeoefend," zegt Puig. "Het gesprek ging niet met Marc, maar met Alex en diens manager Emilio Alzamora."