Motorfreaks - Josh Brookes wint Senior Classic TT - details

Zoeken

Josh Brookes wint Senior Classic TT

28 augustus 2017
Josh Brookes heeft tijdens de Senior race van de Classic TT de eer van het Winfield Paton Team hooggehouden. De Australiër, die in het team de plek van de nog steeds geblesseerde John McGuinness in had genomen, finishte de Senior vierendertig seconden voor Jamie Coward. William Dunlop maakte het podium compleet.

Met een kleine vertraging als gevolg van olie op de weg bij Bray Hill ging op zaterdag om kwart voor 12 de eerste race van de 2017 Classic TT, de Senior Classic TT, van start. Starter was niemand minder dan 2016 winnaar John McGuinness, die nog steeds herstellende is van zijn crash in de North West 200 eerder dit jaar.

2014 racewinnaar Ian Lougher had de eer om als eerste de baan op te gaan, op de John Chapman Racing MV Agusta, maar de coureur uit Wales viel al in de eerste ronde met mechanische pech bij Greeba Bridge uit. Voor Dean Harrison op de Black Eagle MV was de race in de eerste ronde bij Ballagarey eveneens over en uit, terwijl Michael Rutter bij Ballacraine onderuit ging met zijn Ripley Land Racing Matchless machine, maar daarbij geen letsel opliep.

Bij het eerste meetpunt Glen Helen had Josh Brookes al een voorsprong van zeven seconden op William Dunlop opgebouwd, die met de Davies Motorsport Honda aantrad. 2016 podium finisher Maria Costello lag op de Team Beugger Paton op dat moment op de derde plaats, op minder dan een seconde van Dunlop.Jamie Coward lag op de Ted Woof Norton op dat moment op de vierde plaats en leek tegen een achterstand van vierenhalve seconde op Costello aan, maar had op zijn beurt een seconde voorsprong op Michael Dunlop op de tweede Black Eagle Racing MV Agusta. Bij Ballaugh had Coward zich al opgewerkt naar de tweede plaats, maar lag op dat moment al twaalf seconden achter Brookes, die bij de Ramsey Hairpin zijn voorsprong tot 20 seconden wist te vergroten.

In de eerste ronde kreeg Alan Oversby in vijfde positie bij de Sulby Bridge de zwarte vlag omdat er rook uit zijn Davies Motorsport Honda kwam, maar kreeg vervolgens weer groen licht om door te rijden. De coureur uit Morecambe kreeg tijd gecompenseerd, maar een ronde later gaf de Honda bij Ballaugh Bridge alsnog de geest.

Aan het eind van de eerste ronde werd de eerste tijd door Jamie Coward gezet, met een gemiddelde snelheid van 108.340 mijl per uur, maar leider in de wedstrijd was Josh Brookes die de wedstrijd opende met een gemiddelde snelheid van 111.295 mijl per uur ofwel een rondetijd van 20’20.432, zijn snelste ronde van de week. Maria Costello hield haar derde plaats, op een seconde van Coward, en bleef daarmee William Dunlop en Bill Swallow voor.

Swallow dook na de eerste ronde meteen de pits in, maar deed dat iets te enthousiast en kreeg een 30-seconden tijdstraf aan de broek voor het overschrijden van de maximum snelheid in de pitstraat. Voor Michael Dunlop parkeerde de MV met technische problemen in de pits.

Josh Brookes postte de tweede ronde een tijd van 110.839 mijl per uur, koos ervoor om door te gaan en had inmiddels een voorsprong van bijna veertig seconden op Coward opgebouwd, die met de eencilinder Norton in staat zou moeten zijn om de race zonder pitstop uit te rijden. 

Maria Costello koos na twee ronden voor een ‘splash and dash’ en zag daarmee haar een seconde voorsprong op William Dunlop veranderen in een achterstand van achtenveertig seconden bij Glen Helen, hoewel Dunlop zijn pitstop nog aan het eind van de derde ronde zou moeten doen. Michael Russell was op de Izzard Racing Norton de leidende priverijder, op de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Met nog een ronde te gaan dook Josh Brookes naar binnen voor zijn drieënvijftig seconden durende pitstop, na opnieuw een ronde in 110.823 te hebben gedaan, terwijl voor hem op de baan Jamie Coward zijn derde ronde in een snelheid van 110.057 mph - de snelste rondetijd ooit gereden met een eencilinder machine op de Mountain Course - had gedaan en zoals verwacht geen pitstop had gemaakt. 

Ook William Dunlop kwam aan het eind van de derde ronde binnen voor een 39 seconden durende pitstop, maar behield wel zijn derde plaats voor Costello, op ruim een minuut afstand van de leider in de race.Met een laatste ronde in 108.068 mijl per uur werd na 1 uur, 22 minuten en 11.712 seconden Josh Brookes als winnaar afgevlagd - zijn allereerste TT overwinning op de Mountain Course. Coward hield de tweede plaats en sloot zijn race af met een rondetijd van 104.449 mph, terwijl William Dunlop de derde plaats in handen hield. Maria Costello en Dominic Herbertson maakten de top vijf compleet.