Zoeken

Josh Brookes met Norton 588 naar Classic TT

25 juli 2017
Tijdens de Isle of Man TT was hij al op de Norton Superbike racer te zien en ook voor de komende Classic TT is Josh Brookes op een Norton bevestigd. De 2015 Brits Superbike kampioen zal in de Classic TT z’n debuut gaan maken op de 588 Norton met roterend motorblok.

Brookes heeft voor de komende Classic TT de beschikking gekregen over de klassieke 588 Norton Rotary van Wiz Norton Racing, naast vaste rijder van het team Richard Wilson, in de 4-ronden Superbike Classic TT. De voormalig WK Superbike coureur heeft de motor inmiddels al getest op Donington Park. 

De 588 Norton wordt opgegeven voor een topvermogen van ongeveer 120, overeenkomstig z’n oospronkelijke specificatie uit het tijdperk van namen als Robert Dunlop, Trevor Nation en Ron Haslam, die allen successen met de Britse machine hebben behaald.

Het meest indrukwekkende en memorabele moment voor Norton kwam echter in 1992, toen Steve Hislop na een intens duel met Carl Fogarty de Senior TT op naam schreef - de wedstrijd die in 2011 ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de Isle of Man TT tot beste race ooit werd verkozen.

Zoals gezegd heeft Josh Brookes inmiddels een meer dan goede relatie met de Norton fabriek. Dit jaar maakte de 34-jarige Australiër zijn comeback op de Mountain Course en behaalde in de Senior TT met een zesde plaats zijn beste resultaat. Bovendien sloot hij de zesde en laatste ronde af met een gemiddelde snelheid van 130,883 mijl per uur, de snelste rondetijd ooit met een Norton gerealiseerd.

Voor teamgenoot Wilson is de 588 Norton Rotary geen onbekende, hij kwam er de afgelopen drie edities van de Classic TT mee in actie. Het afgelopen jaar werd hij 19e, ondanks een lange pitstop waarmee hij veel tijd verloor. Zijn snelste ronde van 114.836 mijl per uur is wel een stuk langzamer dan de 123,5 mph die Steve Hislop in 1992 reed.