Zoeken

FIM kondigt nieuwe veiligheidsnormen voor wegrace helmen aan

20 oktober 2017
De Technische en Wegrace commissies van de FIM hebben een nieuwe FIM Racing Homologatie Programma (FRHP) voor helmen aangekondigd. De homologatie wordt voor fabrikanten verplicht voor FIM competities, te beginnen met wegrace in 2019.

Tot op heden heeft de FIM voor wat goedkeuring van helmen voor gebruik in de verschillende competities betreft enkel verwezen naar de bestaande internationale normen. Het nieuwe FIM Racing Homologatie Programma (FRHP) heeft nu de laatste, meest geavanceerde testmethodes en steelt meer innovatieve en veeleisende eisen waaraan moet worden voldoen, in aanvulling op de internationale normen.

De respons van een helm middelgrote schuine impacts wordt, naast andere zaken, onderzocht in FIM erkende laboratoria zoals het Impact Laboratorium van de Universiteit van Zaragoza. De schuine test vormt het nieuwste en moderne aspect van de testmethodes en weerspiegelt een zeer gebruikelijk scenario tijdens een incident, hoewel het nooit in internationale normen is opgenomen.

Vito Ippolito, FIM President:
De homologatie zal de FIM in staat stellen om een meer complete en hogere bescherming voor haar rijders te bieden, met name voor racehelmen die in de FIM competities worden gebruikt. De FIM is ook hoopvol dat het nieuwe testprotocol zal dienen als een inspiratie voor andere disciplines dan wegrace en zijn weg zal vinden naar internationale normen voor gebruik op straat. 


Cristiano Silei, Dainese Group CEO:
In Dainese Group steven we constant naar de verbetering van de veiligheid van onze AGV helmen. De introductie door de FIM van een standaard die schuine impacts met zich meebrengt is een gigantische stap in deze richting.

Alban Rojas, SHARK Helmets Research & Innovation manager:
Vanaf het begin van haar bestaan heeft SHARK helmen wegrace gepromoot als focus van merkontwikkeling. Onze moraal is altijd geweest om technische grenzen te verleggen en te innoveren ons te verzekeren van het hoogste niveau van protectie voor onze rijders. We zijn erg trots om nauw met HRHP voor helmen samen te werken.


Het FIM Racing Homologatie Programma was opgericht om speciale erkenning te verlenen aan producten gerelateerd aan veiligheid als een vereiste voor FIM competities. Het belangrijkste doel van dit programma is te voldoen aan de vraag naar een geavanceerde evaluatie van verschillende zaken zoals helmen, tracking systemen, circuit barrières en verven. De homologatie wordt verkregen wanneer aan de specifieke hoge eisen en kwaliteitsnormen voor elk product is voldaan.