Zoeken

Zege 8 uren van Suzuka toch naar Kawasaki

28 juli 2019
Op het podium werd Yamaha als winnaar gehuld, maar het protest dat Kawasaki direct na afloop had aangetekend is door de wedstrijdleiding toegekend en het daaropvolgende protest van Yamaha afgewezen. Daardoor is de overwinning alsnog naar Kawasaki gegaan.

De 42e editie van de Coca Cola Suzuka 8 Hours, zoals de 8 uren van Suzuka officieel heet, heeft de meest bizarre ontknoping ooit. Met nog minder dan 2 minuten te gaan ging Jonathan Rea in de regen in leidende positie over een oliespoor onderuit, waarop de race direct werd afgevlagd. Door de wedstrijdleiding werd het Kawasaki Racing Team Suzuka 8H daarop uit de einduitslag gehaald, wat de overwinning aan het Yamaha Factory Racing Team gaf.

Het reglement schrijft echter voor dat in geval van een rode vlag de volle ronde daarvoor als einduitslag geldt, maar nergens staat geschreven dat je daadwerkelijk nog in de race moet zijn. Jonathan Rea was weliswaar gecrasht en aanleiding voor de rode vlag geweest, maar had de ronde daarvoor nog riant de leiding in de race gehad. 

Nog voor de podium ceremonie tekende Kawasaki protest aan, maar dat leek niet te worden gehonoreerd. Michael van der Mark vertelde direct na de race de overwinning eigenlijk niet te verdienen, ze hadden teveel fouten gemaakt en Kawasaki was de hele race het betere team geweest, maar desondanks blij met deze onverwachte en onverdiende vijfde overwinning te zijn.

Ondanks het protest dichtte de wedstrijdleiding Yamaha de overwinning toe en volgde met enige vertraging de podium ceremonie. Kawasaki leek z'n verlies te nemen en Rea en Haslam waren al zwaar teleurgesteld naar het hotel teruggekeerd, toen ruim na de officiële huldiging het protest alsnog werd toegekend. Yamaha tekende vervolgens op haar beurt protest tegen deze beslissing aan, maar dat werd afgewezen waardoor twee uur na afloop van de race Kawasaki alsnog tot winnaar werd uitgeroepen.  

In de paddock is weinig begrip voor de chaotische afloop van de race. Doordat in het reglement een regel ontbreekt dat rijder met met machine binnen bepaalde tijd terug in de paddock moeten zijn om in de eindrangschikking te worden vermeld, zoals in het WK Superbike en de MotoGP het geval is, was meteen duidelijk dat niet Yamaha maar Kawasaki de race zou hebben gewonnen, maar desondanks besloot de FIM om met enige vertraging Yamaha als winnaar te huldigen.

Daarnaast is er veel onbegrip over het feit dat de wedstrijd niet meteen werd stilgelegd na het incident met SERT Suzuki, dat 4 minuten voor het einde van de race aan het eind van het rechte stuk heb blok opblies, maar hevig rokend lange tijd door bleef rijden en daarmee een enorm oliespoor op de baan achterliet.