Zoeken

24 uur van Spa-Francorchamps keert terug in 2022

21 mei 2019
Meer dan 15 jaar is er geen internationale race meer verreden, maar dat gaat over enkele jaren veranderen. Een van de mooiste circuits ter wereld, het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps, is in 2022 weer toneel voor de 24 uurs Spa Motos als onderdeel van het FIM EWC.

 

Als er één ding is waar je als motorsportliefhebber absoluut een keer naar toe moet zijn gegaan, dan wel een 24-uurs race (dat en natuurlijk de Isle of Man TT, maar dat vraagt ook om een heel ander budget). Waar het bij een gemiddelde race na drie kwartier wel is gedaan met de actie op de baan begint het bij een 24 uurs race dan pas net. 

Nu is 24 uur lang onafgebroken actie op de baan op zich al vet, maar wat Endurance racen zo bijzonder maakt om zelf eens live te zien is het nachtwerk op, maar ook naast de baan met allerlei festiviteiten die ervoor moeten zorgen dat het ook jou als toeschouwer 24 uur aan slaap ontbreekt. 

Nu heeft in het verleden Spa al een behoorlijk lange tijd op de kalender gestaan van het - destijds nog WK - Endurance kampioenschap, van 1973 tot 2003 om precies te zijn, maar verloor de FIM status nadat het van deels stratencircuit naar permanent circuit werd aangepast, omdat het te gevaarlijk voor motoren was geworden. 

Dat gaat gelukkig in de nabije toekomst weer veranderen, met dank aan Nathalie Maillet, CEO van het circuit van Spa-Francorchamps, die het haar missie had gemaakt om wegrace motorsport weer terug te halen naar de Belgische Ardennen. In overleg en samenwerking met de FIM zal het circuit de komende jaren worden aangepast om aan de eisen te voldoen, zonder dat het ten koste van het waanzinnige karakter van de baan gaat. 

De 24 uur van Spa wordt in juni 2022 verreden als onderdeel van het 2021/2022 FIM EWC (Endurance World Cup) kampioenschap, dat sinds enkele jaren over twee kalenderjaren wordt verreden teneinde de 8 uren van Suzuka de afsluitende race van het seizoen te laten zijn, die elk jaar eind juli op de kalender staat. 

In Spa zal ook een nieuw format worden geïntroduceerd. Traditioneel is de start van een 24 uurs race altijd op zaterdagmiddag om 15:00 met een finish op zondagmiddag om 15:00 uur, maar de 24 uurs van Spa-Francorchamps zal worden afgevlagd na zonsondergang, met de start op vrijdagavond 22:00 uur en de finish 24 uur later, zaterdagavond 22:00 uur met vuurwerk en een vet feest. 

Het feest is dan echter nog niet voorbij, op zondag staat het circuit geheel in het teken van de fans, als tot 10.000 supporters de kans krijgen om een paar rondjes op hun eigen motoren over het circuit te rijden, naast de helden van het EWC. 

De terugkeer van de 24 uur van Spa is een flinke opsteker voor het FIM EWC, dat er met de komst van de 8 uur van Sepang winterronde al een nieuwe dimensie bij heeft gekregen. 



François Ribeiro, Head of Eurosport Events

« Het is een belangrijke dag voor de Endurance-wereld. Racen op Spa-Francorchamps is een van de mooiste sportieve uitdagingen die we onze coureurs en onze teams kunnen aanbieden. Tussen traditie en innovatie, zullen ze zich 24 uur lang met elkaar kunnen meten op dit legendarische parcours. Ze zullen van start gaan op vrijdagavond 22u, om zaterdag te finishen in de sfeer van een groot volksfeest. 

De 24H Spa Motos zal bijdragen aan de verdere verhoging van het niveau van het wereldkampioenschap, iets wat Eurosport Events al nastreeft sinds het de promotor is. 

Het is een enorme uitdaging om het mooiste circuit van de wereld aan te passen aan de FIM-veiligheidsnormen zonder te raken aan het oorspronkelijke traject en zonder in te gaan tegen de FIA-normen voor de Formule 1. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met beide internationale federaties.

Al vanaf de eerste besprekingen in mei 2016, hebben de Voorzitter van het circuit van Spa-Francorchamps, Melchior Wathelet en zijn algemeen directeur, Nathalie Maillet, dit project met vastberadenheid aangepakt. Ik dank ook Pierre-Yves Jeholet, vice-Minister-President en Minister van Economie in de Waalse Regering, zonder wie we deze nieuwe pagina in de honderdjarige geschiedenis van het circuit van Spa-Francorchamps niet hadden kunnen schrijven. Leve de terugkeer van de Endurance motoren op Spa! »

Melchior Wathelet, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Spa-Francorchamps

« De terugkeer van de Endurance Moto op Spa-Francorchamps maakt integraal deel uit van de diversificatiestrategie van het Circuit en gebeurt op de mooiste manier, met een historische race die toch hedendaags is dankzij een nieuwe wedstrijdconfiguratie die er heel interessant uitziet. »

 Nathalie Maillet, CEO van het Circuit van Spa-Francorchamps 

« Wij zijn heel trots om de terugkeer van de Endurance Moto op het Circuit van Spa-Francorchamps te mogen aankondigen. Nu ons eeuwfeest dichterbij komt, is het ook iets heel symbolisch. De eerste wedstrijd die in 1921 op het Circuit werd gehouden, was immers een motorwedstrijd. Het Circuit van Spa-Francorchamps is een fantastische plek voor motorsporten, zowel voor de tweewielers als voor de vierwielers. Het binnenhalen van een nieuw wereldkampioenschap op ons historische parcours toont nog maar eens de aantrekkelijkheid van ons Circuit. We zijn verheugd deel uit te maken van een Kampioenschap vol prestigieuze races. »