Zoeken

312.000 km GSX-R1000 gaat weer voluit

Kleine oorzaken, grote gevolgen

13 april 2023

Kleine oorzaken, grote gevolgen. Een kleine keerring in het dynamohuis zorgde ervoor dat de smeerolie het carter inspoot en niet richting de krukaslagers stroomde. Het drijfstanglager van cilinder nummer vier sleet daardoor razendsnel weg, de speling die daardoor ontstond, maakte zich kenbaar door een tikkend geluid. Einde oefening, zo was het eerste oordeel, zeker bij die kilometerstand. Voor Motorfreaks diende zich daardoor een unieke kans aan om de toestand van een 183 pk sterk GSX-R1000-blok met 312.000 km op de klok van dichtbij te bestuderen. En dus werd het blok bij het Hoegee Suzuki
Meten is weten, ditmaal met zeer verrassende resultaten

De klepzittingen hadden hun beste tijd wel gehad, maar de koppelingsplaten waren nog als nieuw
Center in het Gelderse Afferden door monteur Jeroen Hurenkamp vakkundig ontleed en opgemeten. Het resultaat van de demontage was eigenlijk best verrassend. Het cilinderblok was nog lang niet versleten, de versnellingsbak en de koppeling zagen er nog goed uit. De krukas was uiteraard met Magere Hein mee, verder waren de uitlaatkleppen ingebrand en vertoonden de klepgeleiders lichte artrose. 

Reviseren

Ons eerste oordeel bleek niet het “laatste oordeel” van de GSX-R. Waar menige motorzaak de uitlaatpijp aan Maarten zou hebben gegeven, zag ex-GP-monteur Marc Hoegee daar de noodzaak niet van in. Met een vriend van André als aspirant koper, werd de GSX-R weer op de brug gehesen en kon Jeroen weer aan het werk. In theorie zou het een koud kunstje zijn geweest om een tweedehands motorblok op de kop te tikken en onder het frame van de GSX-R1000 te hangen. In de praktijk is alles echter anders. Er wordt met dit soort motoren geracet en wat je op straat niet kapot krijgt, weten ze in de racerij in no-time naar de gallemiezen te helpen. Beschikbare blokken vinden dus gretig aftrek en dus liggen ze niet (meer) voor het oprapen. Als je 't zo ziet vraag je je af hoe ze dat in hemelsnaam allemaal kunnen maken voor dat geldBovendien was de basis van het blok nog goed, dus besloot Hoegee het blok met wat nieuwe en “second life”-onderdelen te assembleren.

Perfectionist

Wat werd er zoal gedaan? Het spreekt voor zich dat de krukas werd vervangen door een donorexemplaar, waar via de codes op de krukas de juiste hoofd- en drijfstanglagers bij werden besteld. Hoegee kon een gebruikte kop op de kop tikken. Die werd nagekeken op de kwaliteit van de klepgeleiders en klepzittingen, er werd voor de zekerheid nog een lektest mee gedaan. De nokkenassen, die ietwat pitting vertoonden, werden vervangen, voornamelijk omdat Hoegee “toevallig” nog een set had liggen zonder pitting. De zuigers – hoewel allemaal nog binnen de fabricagetolerantie – werden toch vervangen en voorzien van gloednieuwe zuigerveren. Alles dat van rubber is, zoals o-ringen dopjes en keerringen, werd vervangen. De distributieketting werd met spanner en geleiders vervangen. De versnellingsbak-assen
De krukas werd vervangen, bij de versnellingsbak alleen de borgringen

De oorzaak van alle ellende, een lekke keerring

De zuigers zaten nog binnen de tolerantie, maar zijn toch vervangen en voorzien van nieuwe zuigerveren
werden gedemonteerd om elk tandwiel individueel te kunnen controleren, bij het assembleren werden alle clips – de borgringen dus - vervangen. Bij de koppeling werden niet alleen de wat vermoeide veren vervangen, maar ook de platen, hoewel die nog binnen de productielimiet zaten. Maar vers frictiemateriaal grijpt toch mooier aan en dan kan de perfectionist in zowel Marc als Jeroen het toch niet laten. Nou ja, de nieuwe eigenaar krijgt ook gewoon garantie…

Woedende krijs

Natuurlijk waren we met zijn allen heel benieuwd of zo’n gereviseerde motor net zo goed is als een nieuwe. En dus gaat de GSX-R1000 bij Hoegee op de vermogensbank. Bij de koude start zie ik witte rook uit de uitlaat en dat is goed. Wit is gecondenseerd water, afkomstig van de verbrande waterstofatomen uit de benzine. Zwart zou een slecht verbrandend mengsel zijn, blauw zou op verbrande motorolie wijzen. Niets van dat alles. Het blok klinkt ook erg mooi, hij loopt lekker regelmatig stationair met een prachtige ronk uit de dubbele uitlaten. En als het gas dan bij een warme motor wordt opengetrokken, brult het blok van onderuit met een prachtige grom, groeiend naar een fraaie snerp en een woedende krijs op maximum toerental. Daar krijg je als motorliefhebber kippenvel van! Meeluisteren? Dat kan,we hebben er een filmpje van gemaakt!