Zoeken

Interview: Aleix Espargaro

Doorzetter

28 juni 2019
Met zes merken en soms tot wel coureurs binnen een seconde getraind is de MotoGP competitiever dan ooit. Toch gaat verreweg de meeste aandacht naar slechts enkele teams en rijders uit. Reden om de vooravond van de 89e Dutch TT eens op de koffie te gaan bij het team momenteel hekkensluiter is in de MotoGP voor een zeer open gesprek met Aleix Espargaro.

 

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Ed Smits, Gresini Aprilia

Laten we maar meteen met de belangrijkste vraag beginnen. Het is nu 10 dagen na je crash in Barcelona, hoe gaat het nu met je?
Ik voel me goed. Ik had niet gedacht dat ik nu al zo ver zou zijn qua herstel. Ik ben tevreden, ik heb het maximale gedaan de afgelopen dagen, veel getraind, veel behandelingen met mijn fysiotherapeut. De sterkte in mijn been is goed, maar ik heb natuurlijk nog niet op een MotoGP machine gereden dus ik weet niet hoe me dat morgen af zal gaan. Bij zijdelingse bewegingen voel ik pijn in mijn been, maar dat is het enige.

Het zal geen gemakkelijke tijd voor je zijn geweest
Ja, het was een moeilijke periode want ik ben niet iemand die thuis op de bank gaat liggen, ik ben het liefst buiten om te trainen en dus waren vooral de eerste vier dagen erg moeilijk, ik had erg veel pijn. Daarna ben ik intensief gaan trainen, elke dag 10 uur samen met mijn personal trainer en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Ik ben hier en voel me fit. 

De komende twee races zullen zeker niet gemakkelijk zijn. Hier in Assen zal ik 100% gaan pushen en zal daardoor weer wat vocht in mijn knie gaan krijgen, waar ik op de Sachenring wel last van zal hebben. Vooral de Sachsenring met veel linkerbochten zal niet gemakkelijk zijn voor mij. Maar goed, dit is wat ik doe en blessures horen er nu eenmaal bij.

Maakte je geen zorgen om eventuele medische complicaties?
Nee, zolang het niet iets gevaarlijks is zoals bijvoorbeeld aan je handen, dan zit het voornamelijk tussen de oren. Het is meer de vraag hoe je met pijn om kunt gaan, dan wat de doctoren zeggen. Pijn zal ik morgen zeker gaan voelen, vooral bij zijdelingse bewegingen, maar ik voel me oké.

Heb je nog steeds pijn?
Niet meer zo veel. De laatste dagen ben ik weer gaan trainen, de doctoren hebben me bijvoorbeeld gezegd dat ik kon gaan fietsen dus dat ben ik gaan doen en dat gaat goed. Mijn knie en been van links naar rechts bewegen is pijnlijk en op een MotoGP machine ben je constant aan het verschuiven, dus dat zal pijnlijk gaan zijn. Ik wacht het wel af, tot die tijd zal ik blijven trainen om morgenvroeg zo fit mogelijk te zijn. 

Je fietst veel, is dat wat je voor je herstel bent gaan doen?
In het begin niet. De eerste vijf dagen deed ik zes uur per dag magneettherapie, gevolgd door drie uur indiba therapie, de rest van de tijd deed ik mijn knie koelen met ijs. Dus vijf dagen in bed liggen en niks doen, de laatste drie-vier dagen ben ik wat gaan fietsen en voelde me beter, maar kreeg daarna vocht in knie omdat het eindelijk toch te snel mijn knie was gaan bewegen. Het is echter wat het is, ik moet naar Assen om te racen en dus moet ik me voorbereiden. Twee dagen geleden heb ik de vloeistof uit mijn knie laten verwijderen en nu gaat het weer goed. 

En mentaal?
Mentaal gaat het goed. Ik was erg kwaad omdat me een kans op een goed resultaat was ontnomen in mijn thuiswedstrijd, maar dat is racen. Het kan gebeuren. Nu zijn we echter op een circuit waarvan ik hou, dus we gaan het zien.