Zoeken

Interview: Aleix Espargaro

89e Dutch TT

28 juni 2019

Wat verwacht je van Assen?
Assen is zeker een van mijn favoriete circuits, samen met Barcelona en de Sachsenring. Ik pas pissig in Barcelona want ik was erg sterk geweest in de warm-up (Aleix reed de derde tijd op 0,255 seconde van Fabio Quartararo, red.) en voelde me sterk voor de race, maar we hebben geen goed resultaat kunnen halen vanwege de crash. Nu hebben we Assen en Duitsland en ik hoop dat we het goed doen en veel punten scoren want dat hebben we nodig. We beginnen nu in Assen, een circuit waar ik van hou. Afgelopen jaar waren we hier het hele weekend sterk dus ik hoop dat we dit jaar opnieuw voor top 10 kunnen vechten.

Welke pluspunten van de RS-GP kun je hier benutten?
De stabiliteit van de voorkant. Ik voel dat de RS-GP van dit jaar een veel stabielere voorvork heeft. Assen is een zeer vloeiend circuit en dus heb je een machine nodig met veel gewicht en stabiliteit aan de voorkant. 

Hoop je op een grote groep in de race?
Ja, dat zou leuk zijn. Assen kent vaak erg leuke races. Ik hoop dat het tempo niet té hoog ligt zodat we een grote groep voorin hebben. Het zou fantastisch zijn voor ons en Aprilia als we in de kopgroep mee kunnen vechten. 

Het wordt dit weekend warm, afgelopen jaar was het hier ook warm. Michelin heeft een nieuw compound dat iets zachter is, verwacht je een laag tempo in de race?
Het is moeilijk in te schatten, de banden doen soms niet wat je verwacht. Soms is het erg warm en kun je toch met de zachte compound rijden. Vorig jaar maakte ik een fout, ik was het hele weekend competitief, maar switchte op het allerlaatste moment naar de harde compound en dat was een verkeerde keuze. Dit jaar zijn de banden een stap zachter en het is mijn plan om vanaf het begin met de zachte banden te gaan werken voor de race. Soms is dat beter voor ons, als het echt warm is en het tempo wat lager ligt. Dus ik hoop dat het zondag 1 miljoen graden wordt. 

Even wat anders, wat heb je vroeger thuis van je vader voor ontbijt gehad?
Eh, waarom?

Omdat je broer Pol de enige is die met de KTM overweg lijkt te kunnen gaan en jij de enige bent die snel met de Aprilia RS-GP is. 
Haha, dat is een goeie. Ik denk dat ‘m dat in de houding zit. Het belangrijkste is je houding. Hard werken en nooit opgeven. Bij ons in Spanje zeggen ze dat het gras altijd groener is aan de overkant, dus is het soms beter om niet naar die overkant te kijken. Niet kijken naar die andere motoren, maar focussen op wat je hebt. Toen ik voor Aprilia tekende was mijn doel om Aprilia op het podium te zetten en ik geef niet op. Ik geef mijn uiterste om de motor te verbeteren. Soms is het frustrerend, dan voel ik dat ik goed rijd en voor het podium kan vechten, maar we moeten de motor verbeteren. Aprilia heeft mij ook nodig om de motor te verbeteren. 

Het lijkt alsof de RS-GP het op raceafstand beter doet dan wanneer je voor die snelle kwalificatieronde moet gaan. In de race rijdt je snelle rondetijden, maar ik de kwalificatie...
Ja, we lopen al een tijdje tegen dit probleem aan. Vaak zijn we erg snel in de eerste trainingen, maar het lijkt alsof we dan de limiet van de machine al hebben bereikt en niet meer dat ene tandje extra bij kunnen zetten. Voor een snelle ronde lukt het ons niet om het vermogen te benutten. Het lijkt alsof de anderen meer vermogen hebben met nieuwe banden en dat is jammer, want in de race heb ik absoluut het gevoel dat ik het tempo voorin kan volgen. We moeten dit probleem oplossen. 

Je bent inmiddels vader van twee kinderen. Is het moeilijk om ouderschap met MotoGP coureur zijn te combineren? 
Dat is inderdaad niet gemakkelijk. Het zwaarst is de kalender, die wordt elk jaar zwaarder en zwaarder, meer races, meer testen, meer marketing events, maar dit is het leven van een MotoGP coureur en daar moet je het best mee om proberen te gaan. Ik probeer zo veel mogelijk dat mijn kinderen en vrouw meereizen en tijdens de races ben ik blij dat er tegenwoordig FaceTime is, ik FaceTime veel met ze en probeer zo dicht bij ze te zijn, maar het is niet gemakkelijk. 

Is de kalender nu goed zoals ie is, of is het te zwaar?
Voor mij is het te veel. Wat races betreft zitten we momenteel op de limiet, maar als we meer races gaan hebben en meer testen...(zucht) dit jaar ben ik op 27 januari naar Sepang gevlogen voor de eerst test en het eerste weekend van december zit ik in Jerez voor de laatste test van het jaar... (Zucht opnieuw) het is een gekkenhuis. Dit jaar heeft Aprilia voor het eerst een testteam en ik hoop dat we met het testteam kunnen leren en verbeteren en dat het testteam ons meer en meer kan helpen bij de ontwikkeling van de RS-GP, zodat wij meer tijd hebben om te rusten tussen de races in. 

Bradley doet momenteel veel werk voor jullie, kun je daar al resultaat van merken?
Ja, ik heb dat al meer gezegd. Bradley is echt een heel bescheiden jongen en ik heb ook veel met 'm gepraat na de laatste test in Barcelona, waar hij met exact dezelfde afstelling heeft gereden als ik. Niet voor hem, maar voor mij. Hij heeft een grote fout gemaakt in de race, niet alleen voor mij en voor mijn blessure, maar voor Aprilia. Aprilia heeft veel mogelijke punten verspeeld met twee van de drie coureurs uit de race. Het was een grote fout, maar hij is een mens en fouten maken is menselijk. Dit is racen en het gebeurt. 

Over die crash, wat vind je van bocht 10? Rossi noemde het al een parkeergarage-bocht.
Bocht 10 is een ramp. Bradley maakte er een grote fout, maar je kunt daar heel gemakkelijk de mist ingaan. Het is de slechtste bocht op de kalender, het is geen natuurlijke bocht, hij is maar om een reden zo gemaakt en dat is omdat er geen uitloopzone was. Een MotoGP machine is zwaar, je hebt een volle tank, de banden nog niet op temperatuur, en dan moet je van 300 km/u naar zeg 45 km/u afremmen. Een foutje is dan snel gemaakt.

Tot slot, waar ligt je focus voor dit weekend?
Eerst zien hoe het gaat. FP1 rijden en kijken of ik normaal kan rijden, want wanneer je niet 100% gefocust bent als je op de limiet aan het rijden bent wordt het moeilijk om voorin te rijden. Dus daar ligt de eerste focus, kijken of het gaat en als dat goed gaat geen gekke dingen doen, puur focussen op het rijden zal meer dan genoeg zijn voor dit weekend.