Zoeken

Erik's column: dealer vangt bot

28 december 2016
De goeden moeten onder de kwaden lijden, luid het spreekwoord. Echter, de goeden bijten tegenwoordig wel steeds meer van zich af. Dat particulieren mij regelmatig mailen of bellen om hun verhaal te doen is al gewoon geworden maar dat motorzaken dat ook doen is een nieuwe trend.

In het hoge noorden houdt een bedrijf zich voornamelijk bezig met revisie, in-verkoop van Yamaha TDM’s. Hij krijgt een 2005 TDM900 aangeboden voor onderhoud maar al snel blijkt er veel niet te deugen aan deze motorfiets. 

Na een proefrit van zijn monteur wordt er een lijst met mankementen gevonden waar je niet vrolijk van word. Zo blijkt de retour gaskabel gewoon verwijderd te zijn en is er een aanslagboutje gemonteerd om het enigszins te laten lijken of alles oké is. Schade aan het koplampglas, ontbrekende bouten voor de kuipdelen, stekkers van de bobine die niet origineel en groen uitgeslagen zijn van de oxidatie, bedrading die niet aangesloten is en los bungelt en een benzinetank die deels overgespoten is.

En dan het motorblok, dat verre van lekker draait en zijn werk met behoorlijk wat mechanisch lawaai doet. Vermoedelijk is de distributieketting aan vervanging toe en moeten de kleppen gesteld worden, en dat alles met een schamele 23.500 km op de teller. Voor alle duidelijkheid, bij een TDM hoeven volgens het onderhoudsinterval normaal gesproken de kleppen pas bij 42.000 kilometer te worden geïnspecteerd. 

De TDM is verkocht door een motorzaak in Hoogeveen die bekend staat om zijn te lage prijzen waardoor ze veel motoren weten te verkopen. In de motorbranche gaat zijn naam veel rond maar dan niet in positieve zin. De hersteller waar de TDM voor onderhoud is aangeboden laat het er niet bij zitten en schrijft een mail naar de Bovag, waar de verkopende partij lid van is, om verhaal te halen en om zijn grieven even kwijt te kunnen. 

Helaas vangt hij bot, zowel bij de Bovag als bij de verkoper. De argumenten zijn onder andere: dat de motor in een minder mooie staat verkeerde is aan de verkoopprijs wel te zien. Koper heeft ervoor gekozen de motor zo bij ons te kopen en wilde geen gebruik maken van een afleverbeurt of garantie. Wij weten niet wat er na de aflevering is gebeurd maar de motor had zeker een beurt moeten hebben. Maar dat is ook aan de vorige eigenaar te wijten want die is dan nalatig geweest in het onderhoud maar dat is dus niet onze verantwoording. 

En daar moet iedereen het mee doen, zou de rijdende rechter zeggen. Ook de dealer is bij deze gewaarschuwd.