Zoeken

Column: Verborgen agenda's

18 juni 2019
Zijn politici dom? Een kind kan zien dat het verbranden van gas en steenkool CO2 oplevert. Elektriciteit uit fossiele brandstoffen dus ook.

Fabrikanten en producenten van elektrische auto’s geven ruiterlijk toe dat het produceren van een elektrische auto meer CO2 oplevert. Dat moet je terugverdienen met rijden op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Maar dan moet je die wel hebben.

Subsidie op elektrische auto’s zonder immense investeringen in hernieuwbare energie werken dus averechts. En toch lijkt de Nederlandse overheid precies dat te doen. We hebben maar 6% energie uit hernieuwbare bronnen. Er is nog altijd geen subsidie op zonnepanelen, BTW ervan terugvragen is onnodig gecompliceerd en de salderingsregeling staat ter discussie.

Koken en je huis verwarmen moet straks ook elektrisch. Alles is erop gericht zoveel mogelijk stroom uit het vuile, fossiele elektriciteitsnet te halen. Maar daarvan stijgt de CO2-uitstoot. Dat snapt zelfs een kleuter. Dus nogmaals, zijn politici dan echt zo dom?

Het kwartje viel bij mij toen ik een Belgische fabrieksdirecteur sprak die 25 jaar geleden met subsidie elektrische verwarming in zijn huis had gezet. Dat was beter voor het milieu. Nu krijgt hij jaarlijks een boete vanwege zijn hoge elektriciteitsverbruik.

Ziet u de parallel? Nu subsidie, straks boete. En zodra mensen morren over de kosten, zet de politiek in op kernenergie. Dat willen de rechtse partijen al jaren, maar er is in de maatschappij geen draagvlak voor. Dat kun je echter creëren…