Zoeken

Motoracademy Supermoto training: motorvaardigheden een boost geven

Grand Opening

20 april 2023

 

Die trucjes willen wij natuurlijk ook wel leren en dus zijn we op uitnodiging van deze mannen naar het Midland circuit Lelystad getrokken om tijdens hun Grand Opening een snelcursus te krijgen in de ochtend, om die vervolgens in de namiddag tijdens het vrij rijden met een 50-tal supermoto rijders direct in de praktijk te kunnen brengen. Een dagje supermoto/circuit training wordt door deze heren volledig Dagje gasgeven zijn we altijd voor te porren. GasGas'en dan maarverzorgd en all inclusive aangeboden, dus de deelnamekosten zijn inclusief de huur van een Supermoto, brandstof, onderhoud, circuitruimte, lunch én hun professionele instructies. Zeker niet onbelangrijk is dat je standaard verzekerd bent tegen schade aan de motor, waardoor je zonder enige zorgen kan deelnemen, dus géén kosten achteraf.

Als we ons vroeg in de ochtend melden op het Midland circuit zijn we blij dat deze Grand Opening een maand was uitgesteld. Oorspronkelijk stond de aftrap voor begin maart gepland, maar toen was het nog helemaal bar en boos en hoewel het ook nu nog steeds verdomd fris is, is het wél droog en breekt er zowaar een klein zonnetje door. Eerst maar even een bakkie zwart goud erin om de innerlijke mens op temperatuur te houden, waarna het al snel tijd is om het aanvalstenue aan te trekken, bestaande uit een raceoverall, crosslaarzen, een crosshelm en een crossbril. Voor wie écht Supermoto competitie wil doen zijn er zelfs speciale
65° in de MotoGP vet? Ronnie laat zien dat 't echt nog véél platter kan

Lijkt gemakkelijk als je 't 'm ziet doen, maar dan zelf doen is een heel ander verhaal. De 43 'net niet' foto's heb ik maar achterwege gelaten 

Nog zoiets: pion aantikken met het stuur. Zo plat kan 't dus
Supermoto-overalls op de markt, maar een raceoverall is in principe ook goed.

Na een korte uitleg aan het begin van de dag worden de GasGas motoren gestart en worden er direct wat rondjes op de baan gereden zodat zowel motoren als rijders al snel op bedrijfstemperatuur zijn. Bij deze training worden uiteraard niet enkel wat rondjes gereden maar gaan we op diverse gedeeltes van het circuit meerdere en afwisselende oefeningen doen die je motobeheersing verbeteren, denk hierbij o.a. aan zithouding, kijkgedrag, remtechniek en bochtentechniek.

Als enigszins ervaren circuitrijder ben ik gewoon om mijn lichaam aan de binnenzijde van de motor te positioneren bij het insturen van een bocht, maar bij de supermoto stijl blijkt dit juist andersom te gaan, je gaat naar de buitenkant verzitten en duwt de motor dus plat terwijl je je binnenste been uitsteekt om bij eventueel gripverlies de motor te kunnen opvangen. Ronnie doet op een indrukwekkende manier even voor hoe plat je de motor kunt leggen door rondjes te draaien in 2e versnelling en zo met gemak de voetsteun tegen de grond te rijden. Als het daarna dan mijn beurt is staat hij enthousiast een op een aan de binnenkant te coachen en ik hoor hem nu nog roepen wat ik allemaal moet veranderen: “buitenste knie tegen de tank, duwen, duwen en vooral platter, platter….. PLATTER!” En warempel, het voetsteuntje schraapt het asfalt en ik ben ongeveer net zo blij als vroeger met mijn eerste kneedown en heel veel jaren later mijn eerste elbow down. 

De euforie is echter maar van korte duur, tijdens de volgende oefening worden we weer met de neus keihard op de feiten gedrukt. Kijkend naar de krappe haarspeldbochten vraag ik me af waarom daar in hemelsnaam pionnen aan de binnenkant zijn geplaatst, tot Ronnie uitlegt dat het de bedoeling is om die pionnen met het stuur te raken. En dat daarna met speels gemak voordoet. Ja ja, zo plat kan het dus! Vervolgens wordt een slalom uitgezet waarbij de onderlinge afstand van de Synchroonzwemmen, maar dan anderspionnen varieert, en er dus een verschil ontstaat in de scherpte van de bochten waarbij al het geleerde, zoals snelheid, kijk- en remtechniek en de supermoto zithouding, moet worden gecombineerd. Dat blijkt door de snelle en opeenvolgende bochten nog verrekte lastig te zijn, waardoor ik regelmatig in mijn vertrouwde (lees verkeerde) zithouding verval.  

Ook het zo typisch en kenmerkende in supermoto stijl de bocht in glijden wordt keurig voorgedaan en qua techniek en handelingen haarfijn uitgelegd. Het gebruik van de achterrem is hierbij cruciaal (overigens tot mijn grote verbazing doen die mannen in tegenstelling tot straat en circuitrijden bij de meeste bochten amper iets met de voorrem). Het sliden wordt bij voorkeur gedaan bij bochten van rond de 180 graden en uiteraard liefst een linkerbocht zodat je de rechtervoet op het rempedaal kunt plaatsen en je linkervoet over het asfalt laat glijden. 

“Je komt aan in 4e versnelling, je draait je gas volledig dicht, tikt direct 2 versnellingen terug, pakt de achterrem er bij zodat de achterkant vertraagt maar niet blokkeert. Wat we namelijk willen is een lagere rotatiesnelheid van het achterwiel dan het voorwiel,” legt Ronnie uit. “Let wel, we willen geen blokkerend achterwiel omdat dit nagenoeg niet te controleren is en de kans anders groot is dat je wat Ik doe het voor en dan mogen jullie het proberen. Extra hamburger voor wie 't beter doet dan ikpijntjes oploopt door een highsider… en dat willen we niet! Dan rem je dus laat en hard met je voorrem richting de bocht en met hulp van de slipperclutch laat je zo de achterkant gecontroleerd sliden. Heb je een motor zonder slipperclutch dan pak je de koppeling erbij op het punt van aangrijpen om de slide te controleren.” 

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ook dit mag vervolgens door ondergetekende, die de GasGas inmiddels al aardig in de smiezen heeft, worden geoefend. Nu dacht ik best wel laat te kunnen remmen, maar blijkt voor dit eigenlijk nog te vroeg. Maar zie maar eens voorbij dat punt te komen. “Als je ’t goed doet kun je echt veel later remmen dan je denkt”, zegt Ronnie tegen mij. “Je bent dan namelijk op vier punten aan het vertragen: de voorrem, de motorrem, de achterrem en het rubber van de band dat al glijdend extra weerstand biedt.” Het klinkt logisch en oogt eenvoudig, maar zelf doen is een heel ander verhaal. Persoonlijk had ik hier heel erg graag nog wat langer geoefend, maar omdat wij een introductie snelcursus kregen ontbrak hiervoor de extra tijd (wij deden in 3 uur wat een cursist op een normale cursusdag in 6 uur doet). De beginselen van het sliden waren er uiteindelijk wel, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik tijdens de lunchpauze toch echt nog een stuk beter bleek in hamburgers naar binnen sliden.