Zoeken

EICMA 2019: wat je hebt gemist

...Tot Z

18 november 2019

Energica

Op de Eicma was veel elektrisch nieuws, waaronder de nieuwe Energica Eva Ribelle. Deze streetfighter-achtige motor heeft een 214 Nm sterke elektromotor, die een topvermogen van 107 kW of 145 pk levert. Hij trekt zijn energie uit een 21,5 kWh accu. Daarmee haalt ze 400 km in stadsverkeer of 180 km op de snelweg, dat alles gemeten in “real world conditions”. Met een DC snellader kun je hem in een uur opladen (42 minuten tot 80%), met AC Level 2 laden stop je er per uur lading voor 67 km range in.

Hadin Panther

De Hadin Panther is een nieuwe elektrische custom-cruiser van Amerikaanse origine. Hij heeft een aluminium buizenframe en een 45 kW sterke elektromotor, die wordt gevoed via een Panasonic Lithium-accu met intern accumanagement. De Panther biedt drie rijmodi, eco, normaal en sport. In de eco-mode haal je 220 km met een top van 70 km/uur, de normale modus biedt 100 km/uur bij 180 km range. De sport-modust laat je 129 km/uur rijden, met een range tot 160 km. Met snelladen zijn de accu’s in een half uur tot 80% opgeladen, volledig opladen duurt twee uur.

Harley-Davidson

Op de EICMA in Milaan toonde Harley-Davidson de nieuwe Harley-Davidson V-Twin, de Revolution® Max. Deze nieuwe, vloeistofgekoelde 60-graden V-Twin wordt verkrijgbaar in twee gedaanten: 1250cc in de nieuwe Harley-Davidson Pan America en 975cc in de Harley-Davidson Bronx. De Harley-Davidson Pan America is een gloednieuwe, geavanceerde adventure-touring motorfiets. De Revolution motor levert daarin 122 Nm koppel en meer dan 145 pk vermogen. De Bronx is een middelzware streetfighter waarbij het Revolution-blok 115 pk levert.

Harley-Davidson LiveWire

Op de EICMA werd wel het 2020 model van de Harley-Davidson LiveWire getoond, een elektrische custom die het merk vorig jaar in productie nam en die nu klaar is voor 2020. De elektromotor levert 105 pk, de topsnelheid is gelimiteerd op 153 km/uur, de acceleratie van 0 naar 100 in 3 seconden. De actieradius is 152 km, met snelladen kun je in 40 minuten tot 80% “tanken”. De LiveWire biedt zeven rijmodi (motorkarakters) en mobiele telematica-connectiviteit. Het prijskaartje is 34.000 euro.

Honda SH150i

Honda koos ervoor om de GoldWing en de Africa Twin al ruim voor de Eicma voor te stellen. Toch was er op de Eicma nog altijd nieuws. Zo is Honda’s woon-werk scooter, de SH 150i, voor 2020 vernieuwd. Hij kreeg een nieuw bodywork en 50% meer opbergruimte. Dankzij een nieuw frame met aangepaste geometrie is het comfortniveau verbeterd. Het nieuwe vierklepsblok levert meer koppel voor een snellere acceleratie naar de topsnelheid. De koppelafgifte van 14,2 Nm wordt bewaakt door een tractiecontrolesysteem, het topvermogen is 16,2 pk. De SH is verder voorzien van een stop-startsysteem voor een laag brandstofverbruik. Dat moet op 2,3 l per 100 km liggen.

Honda Rebel

De Honda Rebel is de 500cc custom-cruiser waarmee de A2-rijder uiting aan zijn lifestyle kan geven. Dat doet hij in 2020 met verbeterde vering, volledige LED-verlichting, de nieuwe versnellingsindicator, een assist en slipper-koppeling en een comfortabeler zadel. Ook heeft de tweecilinder lijnmotor een nieuwe uitlaat waarmee hij aan de euro-5 normen voldoet. Er is ook een “S”-versie beschikbaar met een topkuip, zwarte voor kappen en een ander zadel.

Honda CBR 1000 RR  Fireblade

De Honda Fireblade heet voortaan CBR1000RR-R. Hij heeft nu een viercilinder-lijnmotor met titanium drijfstangen en gesmede aluminium zuigers, waarmee hij 218 pk bij 14.500 tpm levert. De Honda Selectable Torque Control werd geoptimaliseerd, daarnaast biedt de Fireblade een instelbare Startmodus met Power-, Motorrem- en Wheelie-controle. Het aluminium brugframe is voorzien van een lange swingarm. Verder heeft de Fireblade een zes-assige IMU (Inertial Measurement Unit), Honda Electronic Steering Damper (HESD) met 3 niveaus, een tweetraps ABS en Showa vering. De kuip is voorzien van winglets voor meer neerwaartse druk. Dan is er ook nog een SP-versie: die is voorzien van de tweede generatie Öhlins Smart Electronic Control (S-EC) ophanging en Brembo Stylema remklauwen. 

Honda CB4X concept

Met de CB4X biedt Honda de motorrijder een blik op de toekomst. Deze experimentele motorfiets combineert elementen uit Sport, Touring en een beetje Crossover. De CB4X wordt aangedreven door een klassieke 4-cilinder in lijn, het windscherm volledig instelbaar en loopt het over in het kuipwerk. De koplamp is gevormd als een diamant, met agressieve styling naast de standaard Daytime Running Lights (DRL). Een mooie aluminium achterbrug benadrukt het korte kontje. 

Horwin

Horwin is een nieuw, Chinees merk met een tweede hoofdkwartier in Duitsland. Het richt zich met de CR6 en CR6 Pro op de elektrische markt. De machines hebben een 55 Ah accupakket, dat in 3 uur van 0-80% kan worden opgeladen. De 7,2 kW sterke elektromotor is gekoppeld aan een vijfversnellingsbak, de topsnelheid van de 135 kg zware CR6 is 95 km/uur, de CR6 Pro heeft een 11 kW sterk motor en haalt 105 km/uur. Dan hebben ze ook nog de EK3-scooter: deze 95 kg zware scooter heeft een 6,7 kW sterke motor e een range van 100 km met een enkele 40 Ah accu, er kan een tweede accu bijgeplaatst.

Husqvarna

Met de Norden 901 presenteert Husqvarna een concept van een allroad, aangedreven door een 890 cc paralleltwin. Daarnaast heeft Husqvarna de prestaties van de 701 SuperMoto en 701 Enduro met nieuwe elektronica naar een hoger niveau getild. Ze hebben nu onder meer diverse rijmodi, Bosch bochten-ABS en een bochtafhankelijke tractiecontrole.  Er komt daarnaast een 701 enduro LR-versie bij met een tankinhoud van 25 l, waarmee een actieradius van 500 km ontstaat. Alle 701-modellen worden aangedreven door een 74 pk sterke 692 cc eencilindermotor.