Zoeken

Piaggio rolt tweede terugroepactie uit om remmen MP3

14 april 2022
Twee jaar geleden schreef Piaggio een terugroepactie uit vanwege mogelijke gasvorming in de remleidingen van de MP3. De getroffen productieserie bleek omvangrijker te zijn dan in eerste instantie gedacht, uit voorzorg heeft Piaggio nu een tweede terugroepactie uitgerold.

Na meldingen vanuit de markt ontdekte Piaggio twee jaar geleden dat een verkeerd verzinkproces van de leidingen in combinatie met het gekozen type remolie een chemische reactie kon opwekken, met gasvorming in de leidingen tot gevolg. De gasvorming ontstond wanneer de MP3 lange tijd had stilgestaan. 

De oplossing van het probleem bleek relatief eenvoudig te zijn: het enige dat de dealer hoefde te doen was de remleidingen te spoelen en de remolie te verversen met een olie met een andere viscositeit die niet op de leidingen reageert en daarvoor werd wereldwijd een terugroepactie uitgerold.

Het probleem leek daarmee gefixt, dus was onze verbazing groot toen begin deze week we werden geïnformeerd dat door Piaggio exact dezelfde terugroepactie opnieuw was uitgerold, voor exact hetzelfde probleem met exact dezelfde oplossing voor exact dezelfde modellen. 

Heeft de ezel zich voor de tweede keer aan dezelfde steen gestoten, of is er iets anders aan de hand? Navraag bij Piaggio Vespa Benelux leert Motorfreaks dat na de terugroepactie van twee jaar geleden er zo nu en dan nog meldingen kwamen van units buiten te teruggeroepen batch. 

Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft Piaggio nu dezelfde terugroepactie opnieuw uitgerold, maar dan voor een ruimere productieserie van die 2019 en 2020 modellen. Volgens de technische man bij de importeur zal de impact ditmaal echter veel kleiner zijn. 

"Het probleem ontstaat direct, dus de units die nu 2 jaar probleemloos rondrijden zullen daar naar verwachting geen last van krijgen", aldus Piaggio. "Maar uit voorzorg heeft Piaggio de productieserie ruimer gekozen om er zeker van te zijn dat geen enkele unit buiten de boot valt."

"Het is dus inderdaad exact dezelfde terugroepactie voor exact dezelfde modellen van dezelfde bouwjaren 2019 en 2020, maar niet dezelfde productieseries, maar units van andere productiedata. Maar zoals gezegd, we verwachten niet dat er nog units zullen moeten worden aangepast."