Zoeken

Yamaha viert 20 jaar TMAX met TMAX 20th Annivesary

4 maart 2021
Je zou het misschien niet zeggen, maar het is dit jaar exact 20 jaar geleden dat de TMAX werd gelanceerd, die als R1 onder de motorscooters een heel andere dimensie gaf aan de maxiscooter. Als eerbetoon aan het uitzonderlijke succes van de TMAX heeft Yamaha nu een TMAX 20th Anniversary op de markt gezet, waarvan er slechts 560 zullen worden geproduceerd.

De scooterwereld zou nooit meer hetzelfde zijn nadat door Yamaha in 2001 de TMAX op de markt werd gezet, destijds nog met een koppelteken tussen de T en Max, al dan niet gevolgd door het cijfer 500 en later 530 en 560. De TMAX was de allereerste maxiscooter die het comfort en gemak van een scooter met de prestaties van een motorfiets had gecombineerd.

De TMAX is voor Yamaha van meet af aan een groot succes geweest, naar eigen zeggen is de TMAX sinds z'n introductie elk jaar weer de best verkochte motorscooter geweest, waarvan er in 2 decennia tijd in Europa bijna 300.000 zijn verkocht. Inderdaad, verreweg de meest succesvolle sportieve motorscooter ooit. 

In twintig jaar tijd is de TMAX constant geëvolueerd om te blijven voldoen aan de wensen en eisen van elke nieuwe generatie klanten. Was de eerste generatie een echte sportscooter met stalen wielframe en 500cc tweecilinder die goed was voor 160 km/u topsnelheid, werden die prestaties bij de tweede generatie in 2004 naar een hoger niveau getild met krachtiger blok met injectie, dubbele schijven voor en ABS als optie. 

In 2008 kwam de derde generatie, met compleet nieuwe kuip en een verfijnd rijwielgedeelte door de introductie van een compleet nieuw aluminium frame. De voorvork kreeg 2 mm dikkere vorkpoten (43 mm) en kreeg een 15-inch voorwiel. De 4e generatie zag in 2021 het licht, met wederom een nieuwe stroomlijn en nu een zwaardere 530cc motor met spaaraandrijving. Een nieuwe aluminium achterbrug verminderde het onafgeveerd gewicht. 



De 5e generatie van de TMAX arriveerde in 2015. De meest opvallende nieuwe kenmerken waren de upside-down voorvork, zoals op een motorfiets, en radiaal gemonteerde remklauwen die de positie van deze iconische motorscooter als het model met de beste specificaties in zijn klasse onderstreepten. Twee jaar later was de 6e generatie een feit, met een dynamische nieuwe look en een reeks geavanceerde elektronische rijhulpmiddelen die nog meer controle boden onder verschillende rijomstandigheden. 

De toonaangevende specificaties van deze generatie omvatten het Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T) en Traction Control Systeem (TCS). De TMAX werd ook aangeboden in een luxere SX-versie met D-MODE, waarmee de vermogensafgifte kon worden geregeld met schakelbare rijmodi. De DX-uitvoering beschikte verder over cruisecontrol, zadel- en handvatverwarming en een elektrisch verstelbaar windscherm.  

In 2020 werd de meest dynamische en krachtigste TMAX ooit gelanceerd. Het nieuwe, stoere kuipwerk in combinatie met een zwaardere 560 cc-motor bracht de hele TMAX-ervaring naar een nieuw niveau en versterkte zijn status als de ultieme krachtige sportieve motorscooter aller tijden.



Tot zover de geschiedenis van de TMAX in een notendop. Als eerbetoon aan 20 jaar TMAX heeft Yamaha nu de nieuwe TMAX 20th Anniversary geïntroduceerd. Van deze gelimiteerde special worden er slechts 560 geproduceerd, een voor elke cc cilinderinhoud, waarmee dit een van Yamaha's meest exclusieve special editions is. 

Meest in het oog springend is de kuip van gesmeed carbon dat elke motorscooter zijn eigen 'vingerafdruk' geeft. In tegenstelling tot traditioneel carbon, dat een uniform weefpatroon heeft, hebben alle onderdelen van gesmeed carbon die op de TMAX 20th Anniversary worden gebruikt hun eigen speciale oppervlakteafwerking, die elk van de 560 scooters volledig uniek maakt.

De kenmerkende boemerangkuipdelen, het voorspatbord en het hitteschild van de uitlaatdemper zijn allemaal gemaakt van dit sterke en lichtgewicht koolstofvezel en moeten de TMAX 20th Anniversary een nog dynamischer uiterlijk en premium gevoel geven. De gele accenten op de boemerangs en het spatbord herinneren aan de felgele kleurstelling van het originele model.

Het exclusieve verwarmde zadel is volgens Yamaha gemaakt van hoogwaardige materialen en heeft gele stiksels die passen bij de accenten op de boemerangkuipdelen en het voorspatbord. Een speciaal 20th Anniversary-logo bevestigt de exclusieve status van de motorscooter. Verwarmde handvatten zijn ook standaard aanwezig en ze hebben speciale eindgrepen die de specificaties van deze iconische sportieve motorscooter versterken.

Elke TMAX 20th Anniversary wordt uiteraard voorzien van een genummerd embleem dat de exclusiviteit onderstreept. Samen met het unieke patroon van het kuipwerk van gesmeed carbon geeft het productienummer elk afzonderlijk model zijn eigen speciale identiteit.

De meest unieke en begeerlijke TMAX die ooit gemaakt is, wordt afgewerkt in een speciale Tech Graphite-kleur die de dynamische uitstraling van deze zeer bijzonder motorscooter onderstreept en een perfecte aanvulling vormt op het exclusieve kuipwerk van gesmeed carbon. Contrasterende bronskleurige wielen versterken de premium status.



De nieuwe Yamaha TMAX 20th Anniversary zal exclusief verkrijgbaar zijn via een online bestelsysteem, dat op 31 maart 2021 live zal gaan. Details over het proces worden binnenkort door Yamaha bekendgemaakt. Ook de prijs van de nieuwe Yamaha TMAX 20th Anniversary wordt eind maart bekend gemaakt.