Zoeken

Yamaha roept driecilinder modellen MT-09, Tracer 900 en XSR900 terug

14 april 2017
Yamaha heeft wereldwijd een terugroepactie uitgeschreven voor haar nieuwe driecilinder modellen MT-09, Fazer 900 en XSR900. Als gevolg van onvoldoende borgmiddel kan bij de drie modellen de onderste helft van de stuurklem losraken.

In het Nederlandse terugroepactie-register van het RDW, waar de recall is aangemeld, zijn geen aantallen vermeld, maar volgens documenten van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) betreft het in de Verenigde Staten alleen al 22.433 motoren die door de dealer moeten worden gecheckt. 

Volgens Yamaha zijn de onderste stuurstroppen (geel gekleurd in het diagram van Yamaha’s recall documenten) mogelijk niet correct gespoten en is er mogelijk onvoldoende borgmiddel aan de schroefdraadbevestiging, waardoor in het extreme geval het stuur zou kunnen loslaten. Het probleem werd door Yamaha zelf ontdekt tijdens kwaliteitscontrole en testen.

De Yamaha dealers zullen de onderste stuurstroppen bij de geplaagde modellen vervangen door een nieuw onderdeel waarbij een ander verfproces en borgmiddel is toegepast. De nieuwe onderdelen hebben geen verf aan de onderkant (het contactvlak met de kroonplaat), waardoor het risico van speling als gevolg van verfslijtage nu uitgesloten is.

 

Op de website van Yamaha kunnen consumenten via een voertuigchecker controleren of hun motor getroffen is. Eigenaren worden vanaf 17 april geïnformeerd en worden verzocht een afspraak te maken met de Yamaha dealer.