Zoeken

Yamaha lanceert 60th Anniversary YZF-R series

16 september 2021
Bij Yamaha hadden ze dit jaar iets te vieren, namelijk dat ze 60 jaar actief in de Grand Prix wegrace motorsport actief zijn. Reden voor het merk met de gekruiste stembanden om de R-series voor 2022 een 60th Anniversary kleurstelling te geven.

De eerste internationale race was in 1958 in het Amerikaanse Catalina, maar de Grand Prix waar Yamaha zijn debuut maakte was de Franse Grand Prix op het circuit van Clermont-Ferrand in 1961. 

Twee jaar later behaald Fumio Ito de allereerste Grand Prix overwinning voor Yamaha  op de RD56 tijdens de Grand Prix van België. In 1964 was met Phil Read de eerste wereldtitel 250cc een feit en werd door Yamaha ook de constructeurstitel binnengehaald. 

In de afgelopen 60 jaar heeft dat in totaal tot 38 rijderstitels, 37 constructeurstitels en 7 teamtitels geleid, hoewel de laatste wereldtitel al wel een tijdje geleden is. In 2015 behaalde Jorge Lorenzo zijn derde wereldtitel in de MotoGP met Yamaha, dat dat jaar ook het constructeurskampioenschap en het teamkampioenschap won.

Met nog 5 races te gaan lijkt het erop dat na vijf jaar droog te hebben gestaan Fabio Quartararo dit jaar de 39e rijderstitel voor Yamaha gaat binnenhalen, zijn voorsprong bedraagt momenteel 53 punten op Pecco Bagnaia. De strijd om het constructeurskampioenschap en het teamkampioenschap is daarentegen nog lang niet beslist. 

Nu had het ons eerlijk gezegd logischer geleken als Yamaha het 60-jarige jubileum dit jaar zou hebben gevierd en niet het jaar erna - alsof je je 20e verjaardag viert wanneer je 21 wordt - maar ze zullen d'r vast een goede reden voor hebben gehad. 

Dat neemt niet weg dat de 60th Anniversary uitvoeringen van de R-125, R3, R7 en R1 wel supervet zijn om te zien. De speedblock kleuren maakten hun debuut in 1964. Dat wil zeggen, de voorloper daarvan: de witte kuip met stevige rode streep en rood voorspatbord. 

De World GP 60th Anniversary R-serie modellen zullen vanaf november dit jaar leverbaar zijn, prijzen zijn nog niet bekend.