Zoeken

Triumph Project TE-1 elektrische motor overtreft verwachtingen

24 maart 2021
Twee jaar geleden kondigde Triumph een samenwerkingsproject aan voor de ontwikkeling van een elektrische motorfiets. Nu fase 2 succesvol is afgerond hebben de Britten een tipje van de sluier opgelicht door eerste schetsen van het TE-1 prototype vrij te geven.

Met al het nieuws dat Triumph voor 2021 in petto heeft zouden we het al bijna zijn vergeten dat er in Hinckley ook aan een elektrische motorfiets wordt gewerkt. Het project werd in mei 2019 aangekondigd als uniek samenwerking met meerdere partijen, waaronder Williams Advanced Engineering en de universiteit van Warwick. 

Daarna was het stil... tot nu. In het tweede persbericht van Project TE-1 laat Triumph weten dat fase 2 van het TE-1 project is afgerond en hoewel de Britten zich nog een beetje op de vlakte houden voor wat details betreft ziet het er wel veelbelovend uit. En dat mag ook wel, gezien de partijen die bij het project betrokken zijn.

Nog even je geheugen opfrissen. Project TE-1 is een uniek samenwerkingsverband tussen Triumph, Williams Advanced Engineering, Integral e-drive en WMG van de universiteit van Warwick met steun van het Office for Zero Emission Vehicles and Innovate UK van de Britse overheid, met als doel de ontwikkeling van een elektrische motorfiets. 

Twee jaar intense samenwerking tussen de vier partijen heeft geresulteerd in een prototype batterij en elektromotor, waarvan de eerste testen volgens Triumph de verwachtingen dik hebben overtroffen. Triumph spreekt van een significante innovatie in massa, batterijtechnologie en aandrijflijnprestaties die de doelstelling van de UK Automotive Council voor 2025 overtreffen. 

"De voltooiing van fase 2 en de veelbelovende resultaten die tot nu toe zijn behaald, bieden een opwindende blik op de potentiële elektrische toekomst en laten het talent en de innovatie van deze unieke Britse samenwerking zien", zegt Triumph CEO Nick Bloor. "De uitkomst van dit project zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in onze toekomstige inspanningen om de ambitie en wens van onze klanten om hun impact op het milieu te verminderen en voor duurzamer vervoer te realiseren" 

"Dit belangrijke project zal een van de fundamenten vormen voor onze toekomstige strategie voor elektrische motorfietsen, die er uiteindelijk op is gericht te leveren wat rijders willen van hun Triumph; de perfecte balans tussen prestaties, weggedrag en bruikbaarheid in de echte wereld, met echt Triumph-karakter."

Over de exacte ins en outs houdt Triumph zich -uiteraard- op de vlakte, maar laat wel weten dat de door Integral Powertrain Ltd. compleet nieuw ontwikkelde elektromotor met interne omvormer slechts 10 kilo weegt en goed moet zijn voor een topvermogen van 180 pk! Gemonteerd in een frame dat net als het design door de Speed Triple is geïnspireerd.