Zoeken

MV Agusta lanceert Brutale 800 RR America

11 april 2018
MV Agusta is weer aan het doen waar ze goed in zijn: het uitbrengen van speciale versies van bestaande modellen. De laatste in deze serie is de Brutale RR America, de versie in de blauw/wit/rode kleuren van de Amerikaanse vlag.

Voor de eerste fiets die de S America 750 naam droeg moeten we teruggaan naar 1975, toen door MV Agusta de 75 pk sterke luchtgekoelde viercilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen op de markt werd gezet. 

Meer dan 25 jaar zou het daarna duren tot de America tag terug zou komen op de tank van een MV: het betrof de allereerste Brutale van het eind vorige eeuw uit haar as herrezen aan het meer van Varese gelegen Italiaanse merk. In 2012 kwam de America terug in vorm van een nieuwe special, die opnieuw gebaseerd was op de populaire Brutale viercilinder.

De 2018 Brutale 800 RR America is de eerste America special met driecilinder aandrijving. De America is afgeleid van de Brutale 800 RR (iemand die iets anders had verwacht?), die trouwens voor 2018 ook is vernieuwd. Te beginnen met de versnellingsbak die compleet is herzien en nu soepeler en preciezer moet schakelen, een nieuwe balansas en aangepaste primaire aandrijving, geoptimaliseerde in- en uitlaat nokkenassen plus nieuwe kleppen zijn volgens MV slechts enkele van de vernieuwingen die de Brutale 800 RR voor 2018 is ondergaan. 

Daarnaast heeft MV bij de Brutale 800 RR de ECU geüpgraded met nieuwe algoritmen en motormappings, waarmee onder andere ook de tractie controle moet zijn verfijnd. Wat rijwielgedeelte betreft is het blok nu als dragend deel opgenomen in het frame, wat de stijfheid van het geheel ten goede is gekomen. Nieuw zijn ook de transmissiedempers in het achterwiel, ontworpen om het rijcomfort te maximaliseren. 

De van de standaard Brutale 800 RR afgeleide gelimiteerde en genummerde America onderscheidt zich door de rood/wit/blauwe kleurstelling, met een motief dat gelijk is aan de 1973 750 S. Daarnaast is op het voorspatbord en op de radiateurschilden een 'America Special Edition' logo voorzien, zodat ook je vrienden weten dat dit een special is, en een iets anders gepolsterd zadel. Hoeveel de Brutale 800 RR America moet gaan kosten en vanaf wanneer 'ie leverbaar is, is niet bekend.