Zoeken

Harley maakt prijs LiveWire bekend

8 januari 2019
Na de motor op de EICMA in Milaan te hebben onthuld heeft Harley-Davidson nu de specificaties en de prijs van LiveWire, Harley's eerste elektrisch aangedreven motorfiets, bekend gemaakt.

Voor de Harley-puristen mag het misschien heiligschennis zijn, maar hij gaat er nu toch echt komen, de eerste Harley-Davidson die niet te herkennen zal zijn aan zijn potato-potato-potato geluid. De CES show in Las Vegas was het toneel waar de specificaties van LiveWire bekend werden gemaakt. 

LiveWire staat volgens Harley voor een waanzinnige acceleratie, wendbare handling,  premium materialen en een compleet gamma aan elektronische hulpmiddelen en interfaces, die optellen tot een volledig connected ervaring. In haar persbericht spreekt Harley zelfs over prestaties die ervaren rijders een ongekend opwindende rit bieden. 

De lancering van de LiveWire ondersteunt de strategische doelstellingen van Harley-Davidson voor 2027: de omzet in de VS vergroten, de internationale groei versnellen, wereldwijd bouwen aan de nieuwe generatie motorrijders en de onderneming voorop laten lopen in het elektrificeren van het motorrijden.

“We staan op een historisch punt in de evolutie van het motorrijden en Harley-Davidson loopt voorop in die ontwikkeling,” vertelt Harley-Davidson CEO, Matt Levatich. “Innovatie die zowel lichaam als geest vooruit helpt, dat is al 115 jaar de essentie van ons merk. Dit volgende hoofdstuk in ons verhaal draait om het ontwikkelen van producten en kansen voor bestaande en toekomstige rijders, ongeacht hoe jong of oud ze zijn, waar ze wonen of wat ze doen.” 

Harley claimt dat de LiveWire binnen 3,5 seconden van 0-100 km/u accelereert, dankzij de elektromotor die - in tegenstelling tot een verbrandingsmotor - vanaf 0 toeren het maximum koppel en vermogen levert. De motor heeft een regeneratorfunctie, wat inhoudt dat bij het afremmen op de motorrem weer energie wordt opgewekt, wat de actieradius ten goede komt. 

De LiveWire is voorzien van H-D Connect, waarmee rijders verbinding kunnen maken met hun motorfiets via een LTE-enabled Telematics Control Unit gekoppeld met connectivity en cloud services, via de laatste versie van de Harley-Davidson app. Deze technologie maakt van LiveWire de eerste mobiel verbonden elektrische motorfiets voor de Noord-Amerikaanse markt. 

Via H-D Connect worden gegevens verzameld en doorgegeven aan de app, zodat de rijder op zijn/haar smartphone onder andere de volgende gegevens heeft: 
Motorfiets status: Informatie beschikbaar via H-D Connect omvat accu-oplaadstatus en beschikbaar bereik, vanaf iedere locatie met voldoende mobiele dekking. Hiermee kan de rijder op afstand de oplaadstatus van de accu en de resterende oplaadtijd checken. Bovendien geeft het systeem dankzij een ingebouwde locatievinder in de H-D app ook eenvoudig het dichtstbijzijnde laadstation aan.
Verschuifwaarschuwing en voertuiglocatie: H-D Connect geeft de locatie van de geparkeerde LiveWire weer en indien gewenst kan de rijder een waarschuwing krijgen als de machine verplaatst wordt of ermee gerommeld wordt. Gestolen-voertuig-tracking op basis van GPS geeft rijders de gemoedsrust dat hun LiveWire gevonden wordt als hij onverhoopt gestolen wordt (vereist politieassistentie; beschikbaar in geselecteerde markten).
Onderhoudsherinneringen en notificaties: Via de H-D app kan de rijder herinneringen ontvangen over aankomend onderhoud en andere met het voertuig verband houdende aanbevelingen.

In een ruk naar Saint Tropez zit er met LiveWire nog niet in, Harley heeft het over een geschat bereik van 177 km in stadsverkeer met een enkele oplaadbeurt. Op de snelweg zal dat minder zijn, omdat je dan amper van de motorrem (en dus de regenerator) gebruik maakt.  

Goedkoop is LiveWire trouwens allerminst, voor LiveWire moet in Nederland en België maar liefst € 34.000 worden afgetikt, alleen inwoners van Luxemburg zijn met € 33.000 iets goedkoper uit. De motor zal later dit jaar op de markt worden gezet.