Zoeken

Harley-Davidson kondigt Electra Glide Standard aan

5 maart 2019
Harley-Davidson heeft haar Touring familie uitgebreid met de Electra Glide Standard. Geïnspireerd op het erfgoed van de naam Electra Glide biedt de nieuwe fiets volgens de Amerikanen een rauwe, pure toornig ervaring die geheel in lijn is met Harleys Grand American Touring roots.

Met zoveel modellen die op elkaar lijken heb je bij Harley al snel het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet en precies dat gevoel hebben wij nu bij de door Harley nu aangekondigde nieuwe Electra Glide Standard, die in onze ogen als twee druppels water lijkt op de Street Glide.

Volgens Harley is de Electra Glide Standard ontworpen voor de traditionele Touring klant die zich door op de motor te stappen bewust van alle dagelijkse ruis wil loskoppelen. Het resultaat, zo zeggen de Amerikanen, is een pure, eerlijke fiets die door de focus en essentie van motorrijden een extra krachtige rijervaring oplevert. Deze rijervaring was een van de speerpunten tijdens het ontwerpen en ontwikkelen van de nieuwe fiets. 

Nu zijn dat een heleboel mooie woorden waar we in feite nog geen ene moer wijzer van zijn geworden. Harley meldt verder dat de Electra Glide Standard onvervreemdbare Harley-Davidson elementen heeft, zoals de iconische Batwing kuip, chromen afwerking, standaard zijkoffers en gegoten aluminium wielen. Klinkt mooi, maar had met hetzelfde gemakt tekst voor de Street Glide kunnen zijn.

Nog zo een: "Op high-impact design zones zijn chromen accenten toegevoegd, aangevuld door de gepolijste kleppen-, carter- en koppelingsdeksels en geselecteerde zwarte onderdelen: een mix van traditionele elementen en hedendaagse trends." 

Laten we anders even voor het gemak Harley zelf aan het woord, uit monde van Harley-Davidsons Vice President of Styling and Design Brad Richards:
"Om het accent te leggen op de gestripte, pure essentie van de Electra Glide Standard, hebben we ons gefocust op simpele en tijdloze afwerkingen, die tegelijk fundamenteel zijn voor de Harley-Davidson Touring lijn. Zo zijn de belangrijke onderdelen bijvoorbeeld verchroomd, en worden ze aangevuld met gepolijste en zwarte componenten. De kleppen-, carter- en koppelingsdeksels zijn chroom om de traditionele vorm van de Milwaukee-Eight 107 V-Twin te benadrukken. Bovendien geven ze de machine de nostalgische touch die hem onmiskenbaar verbindt met de allereerste Electra Glide ooit.”

We duiken weer even verder in de persinformatie die Harley heeft verstuurd. "Om een rauwe, compromisloze touring ervaring te leveren, biedt de Electra Glide Standard alle nieuwe rij- en handling-technologie van Harley-Davidsons Touring lijn, zoals standaard elektronische cruise control, met de hand verstelbare emulsietechnologie achterschokdempers, een 49 mm voorvork met dual bending valve vering en Reflex gekoppelde Brembo remmen met optionele ABS. Het verwijderen van het infotainmentsysteem verbetert de lichtvoetigheid van de motorfiets en zorgt voor een volledig gefocuste, pure rijervaring."

En daar hebben we 'm: het verschil zit 'm dus in het infotainmentsysteem dat bij deze Electra Glide Standard uitblinkt in afwezigheid. Buiten dat kunnen wij geen enkel verschil ontdekken. En doordat het infotainment ontbreekt heeft Harley het nodige aan gewicht bespaard, waardoor de fiets net wat makkelijk stuurt, wat sneller tot stilstand te krijgen is en wat sneller accelereert. 

De Electra Glide Standard is leverbaar in diverse kleuren, zolang het maar Vivid Black is, met een consumentadviesprijs van € 29.500 voor Nederland en € 25.500 voor België.