Zoeken

Ducati onthult Desmosedici Stradale V4

7 september 2017
Op de vooravond van de Grand Prix van San Marino, op het circuit van Misano, heeft Ducati de aangekondigde Desmosedici Stradale, de nieuwe V4 voor op straat, onthuld. De 1.103cc V4 heeft volgens de Italianen een topvermogen van meer dan 210 pk bij 13.000 toeren per minuut.

Strikt genomen is de MotoGP voorbehouden aan prototypes, maar de Italianen weten altijd mooi de mazen in de wet op te zoeken. Dat was tien jaar geleden al zo bij de Desmosedici D16RR, toen Ducati dankbaar gebruik maakte van het feit dat de cilinderinhoud in de MotoGP naar 800cc zou worden verlaagd, en dat is ook nu weer het geval.

De nieuwe V4, die van Ducati de mooie naam Desmosedici Stradale heeft gekregen, staat wat techniek betreft erg dicht bij de MotoGP racer. Om toch duidelijk verschil met de racer te maken heeft Ducati de cilinderinhoud nu op 1.103 cc gezet, om het blok wat meer koppel te geven voor op straat. 

De officiële onthulling vond donderdag plaats in Misano tijdens de GP van San Marino en Rimini Riviera, de dertiende ronde van het 2017 kampioenshap. De perfecte natuurlijke setting voor deze presentatie, gezien de MotoGP het laboratorium is waaruit de kennis en technologie op het circuit werd getest.
 
Claudio Domenicali, CEO van Ducati, tijdens de presentatie van de Desmosedici Stradale:
“Het is met uiterste trots dat we dit technologische hoogstandje onthullen. Het vertegenwoordigt de start van een nieuw tijdperk in onze onderneming, die de wilskracht en vastberadenheid onderlijnt om te investeren in nieuwe producten. 
Dit motorblok benadrukt ook de nauwe samenwerking tussen Ducati Corse en het ontwikkelingsteam van onze productiemotoren. Het bewijst hoe cruciaal racing kan zijn in de ontwikkeling van productiemotoren. Op 5 november om 21u CET tijdens de Ducati World Premiere 2018, zullen we de nieuwe Panigale V4 onthullen, een gloednieuwe motor aangedreven door dit uitzonderlijke motorblok”.
 
Hoewel het Desmosedici Stradale motorblok afgestemd is voor het circuit, is het ook ontwikkeld om aan de behoefte te voldoen voor iemand die alleen op de openbare weg rijdt. Als voorbeeld noemt Ducati het koppelrijke middengebied, essentieel voor een positieve openbare weg ervaring. Om dat te realiseren heeft het blok dus een iets grotere cilinderinhoud van 1.103 cc. 

De vermogensafgifte van het Euro 4 motorblok overschrijdt volgens Ducati de 210pk bij 13.000 rpm, met een maximum koppel wat hoger is dan 120 Nm en van 8.750 tot 12.250 rpm loopt. 

Natuurlijk gaat er ook een R versie komen, voor homologatie in het WK Superbike, met een cilinderinhoud van minder dan 1.000cc. Dat blok, dat meer toeren draait, is momenteel echter nog in ontwikkeling. Dit motorblok zal de basis zijn voor de homologatie versie voor het Superbike kampioenschap, waar het zal worden geïntroduceerd in het 2019 seizoen (één jaar na de lancering van de straatversie zoals gebruikelijk bij Ducati).
 
Zoals bij de race Ducati’s, zal de krukas tegengesteld draaien. Dit reduceert het algemene gyroscopisch effect en zal de motorfiets sneller en lichtvoetiger maken bij het sturen.
 
De kruktappen zijn 70° verzet, zoals de Desmosedici GP, dit zorgt voor een Twin Pulse ontstekingsvolgorde welke een hanteerbare vermogensafgifte genereert en de bochtentractie optimaliseert (“Big Bang” effect). De ontstekingsvolgorde geeft ook de Desmosedici Stradale een uniek typerend geluid.
 
De 90° V4 configuratie maakt het motorblok extreem compact, wat massacentralisatie en makkelijke plaatsing in het voertuig mogelijk maakt. De Desmosedici Stradale is gemonteerd in het voertuig met de voorste cilinders onder een hoek van 42° ten opzichte van horizontaal, zoals de motorblokken in de MotoGP. Dit optimaliseert de gewichtsdistributie, geeft de mogelijkheid om grotere radiatoren te gebruiken en brengt het swingarmdraaipunt naar voren. Tevens zorgt deze configuratie ervoor dat de primaire onbalans wordt opgeheven zonder gebruik te maken van een balansas (wat toevoeging van gewicht en rotatiemassaverlies elimineert).
 
Zoals in MotoGP, is het motorblok ontwikkeld met 81mm cilinder boring. Deze maatvoering is het maximum toelaatbare binnen de MotoGP regels en is ook tevens de grootste in het 4-cilinder supersport segment.
Gebruikmakend van dezelfde boring als het Desmosedici GP motorblok betekent dat de beide motorblokken bijna identieke inlaatflow delen (met andere woorden : kleppen, inlaatkelken en gasklephuizen, precies waar het vermogen wordt ontwikkeld).
 
Onnodig om te zeggen is dat het nieuwe motorblok is ontwikkeld rondom het Desmodromic systeem, een sleutelkarakteristiek wat er voor zorgt dat de Ducati prototypes de snelste zijn in de MotoGP. In dit hoogtoerig motorblok behaalt het “Desmo” system een niveau van verfijning, lichtheid en compactheid zoals nog nooit is gezien op een Ducati.
 
Variabele inlaatkelkhoogte is een primeur voor een Ducati fabrieksmotor, het optimaliseren van de cilindervulling bij alle toeren geeft een significant voordeel bij vermogensafgifte en gebruik. Het brandstofsysteem maakt ook gebruik van ovale gasklephuizen, elk uitgevoerd met twee injectoren: één boven en één onder de gasklep
 
Dit pakket van hoogwaardige technische oplossingen – absoluut uniek binnen het Supersport segment – maakt de Desmosedici Stradale een uniek motorblok binnen de motorwereld.
 
Belangrijkste technische gegevens:
 
•       1,103 cm³ 4-cilinder 90-graden V
•       Boring x slag 81 x 53.5 mm
•       Compressieverhouding 14:1
•       Maximum vermogen meer dan 210 pk bij 13,000 rpm
•       Maximum koppel meer dan 120 Nm van 8,750 tot 12,250 rpm
•       Counter-rotating krukas
•       Twin Pulse ontstekingsvolgorde, kruktappen zijn 70° verzet
•       Euro 4 emissie
•       Desmodromic ketting aangedreven timing met dubbele bovenliggende nokkenassen, 4 kleppen per cilinder
•       Natte meerplaats koppeling met anti-patter servo
•       Semi-dry sump smering met 4 oliepompen: 1 opvoer en 3 terugvoer
•       Brandstofsysteem met 4 ovale gaskleppen (52 mm diameter equivalent) en variabele inlaatkelken
•       6-versnellingsbak met DQS up/down systeem
•       24,000 km “Desmo-service” onderhoudsinterval