Zoeken

BMW roept 1 2019 F 850 GS terug om probleem drijfstang

5 december 2018
BMW heeft in de Verenigde Staten wel een héél erg bizarre terugroepactie uitgeschreven. De terugroepactie betreft de 2019 F 850 GS waarvan de drijfstangen mogelijk niet goed zijn vastgezet, maar dat is niet wat deze terugroepactie uniek maakt. Wél dat het om slechts één motor gaat, die bovendien nog niet is verkocht.

Je zou gaan denken dat BMW iets heeft met lostrillende drijfstangen. In 2012 was men vergeten de drijfstangbouten met loctite te borgen bij de S 1000 RR, zes jaar later blijkt de drijfstang van de F 850 GS niet goed te zijn bevestigd. 

Alsof de duvel er mee speelt deed ook nu het probleem zich voor het eerst in Spanje voor, waar BMW melding kreeg van een 2019 F 850 GS met ernstig motorgeluid. Inspectie wees uit dat de drijfstangen van het motorblok los konden raken, waarna een onderzoek naar het productieproces werd gestart. 

Engineering, kwaliteit, toeleverancier en inkoopinformatie werd onderzocht, waaruit bleek dat de drijfstangen van het motorblok tijdens productie niet conform specificatie waren geassembleerd. Aan de hand van de productie kwaliteitsinformatie werd het mogelijk aantal getroffen motoren bepaald. 

Dat heeft in de Verenigde Staten nu geresulteerd in de terugroepactie van 1 motorfiets, die nog onverkocht bij een BMW dealer staat en nu dus van een nieuw motorblok zal worden voorzien. 

In hoeverre de terugroepactie ook gevolgen zal hebben voor 2019 F 850 GS modellen voor de Europese markt is niet bekend, bij het Rapid Alert System (RAPEX) van de Europese commissie is nog geen melding van een terugroepactie gemaakt. We hebben de vraag ook bij BMW Nederland neergelegd en ook daar is momenteel nog niets bekend van een terugroepactie. 

Dat zou deze terugroepactie vooralsnog tot de meest bizarre terugroepactie ooit classificeren.