Zoeken

BMW R nineT /5: jubileummodel ter viering 50 jaar BMW Berlijn

10 juli 2019
Nu we toch met jubileums bezig zijn: 2019 markeert de 50e verjaardag van BMW's productiefaciliteit in Berlijn Spandau en dat hebben de Duitsers gevierd met de BMW R nineT /5.

BMW? Die zitten toch in München? Dat was vroeger inderdaad zo en geldt ook nu nog voor wat R&D aangaat, maar nadat de automobiel productie in de jaren '60 van de vorige eeuw een enorme vlucht nam werd het besluit genomen om de productie van motorfietsen naar Berlijn te verplaatsen. 

Met 400 man werd in de nieuwe fabriek de productie gestart van een nieuwe serie: de /5 modellen R 50/5, R 60/5 en R 75/5. Voorzien van een compleet nieuw ontwikkeld rijwielgedeelte en motorblok, verpakt in een volgens de Duitsers nieuw fris en modern design. De /5 modellen waren direct een succes, motorrijders konden zich verheugen op een combinatie van rijdynamiek en reiscomfort. 

Het BMW Motorrad anniversary model R NineT /5 markeert echter niet alleen de 50e verjaardag van de /5 series en 50 jaar BMW Motorrad productie in Berlijn Spandau. De motor, die standaard met handvatverwarming is uitgerust, herinnert aan dat vervlogen tijdperk en brengt de /5 modellen weer tot leven met nostalgische charme, maar dan in een huidige vorm. 

Het jubileummodel is voorzien van eigentijdse kniestukken in de tank, evenals een met zorg bewerkte afwerking in Lupin Blue metallic met smoke-effect en dubbele biezen op de benzinetank, die het jubileumembleem draagt. De spiegels zijn verchroomd, evenals het uitlaatspruitstuk en einddemper en zijn eveneens een verwijzing naar het historische model. Net als tweepersoons zadel met contour in de stijl van de /5, en de Aluminium Silver afwerking van de Boxer, versnellingsbak en stijlvolle wielen. 

Buiten dat is de R NineT /5 gelijk aan de standaard R NineT en beschikt dus over de oliegekoelde 1.170 cc Boxertwin met 110 pk en is standaard met ABS en ASC (automatic stability control).

Prijs en levertijd is nog niet bekend.