Zoeken

BMW presenteert autonome motor

20 september 2018
De eerste autonome motorfiets van BMW Motorrad werd vorige week gepresenteerd op de BMW Motorrad Techday 2018. We hebben allemaal inmiddels de beelden gezien van die zelf rijdende GS. Maar wat wil BMW hier nou eigenlijk mee?

Tijdens de demonstratie, gehouden voor een select groepje genodigden, werd de autonoom rijdende GS voorgesteld en werd getoond wat 'ie allemaal kan. Dat is niet gering: wegrijden, navigeren en sturen en uiteindelijk weer volledig zelfstandig tot stilstand komen. Maar wat moeten we daar nou van vinden?

Nou, vrees niet, het is niet de bedoeling. Natuurlijk is het wel een showcase van de staat van de techinische mogelijkheden binnen BMW, maar niemand heeft het over zelfrijdende motoren, hoe makkelijk het soms kan zijn om je motor in een overvole tt-parking terug te kunnen vinden. Helaas mensen.. het is slechts een nieuwe manier om verkeerssituaties te kunnen nabootsen en analyseren om daarmee dan weer middelen te kunnen ontwikkelen om het rijden nóg een stuk leuker, aangenamer en ook veiliger te maken.



Met diezezlfde showcase liet BMW bijvoorbeeld ook andere nieuwe technieken zien, zoals nieuwe koplampen met uv en laserhulp, uiteraard meesturend én kijkend in hoeken buiten de verlichte vlek, maar ook de mogelijkheden van 3D printen. Een compleet frame is al gemaakt, inclusief swingarm. De techniek maakt het mogelijk vormen te maken die met andere technieken niet te maken zijn. Combineer dat met de carbontechnologie die BMW al gebruikt heeft in de HP4 Race en je kunt je voorstellen dat ze wel iets hebben.

De komende jaren zullen we er de resultaten van zien...