Zoeken

BMW kondigt Active Cruise Control aan

30 juni 2020
Bij auto's is het bij veel merken al gemeengoed, maar in de motorindustrie is het tot nog niet toegepast. Tot nu. BMW Motorrad kondigt vandaag aan binnenkort Active Cruise Control aan te gaan bieden op haar modellen.

 

De nieuwe BMW Motorrad Active Cruise Control (ACC) biedt maximaal comfort en de best mogelijke veiligheid. Het systeem maakt rijden op de motorfiets meer ontspannen doordat het de snelheid automatisch aanpast aan die van een voorligger. Bovendien houdt het systeem de afstand groot genoeg voor veilig remmen.

ACC is in samenwerking met partner Bosch ontwikkeld. De vele jaren ervaring met bestuurdersassistentiesystemen voor auto’s bij BMW en Bosch is benut om de technologie geschikt te maken voor toepassing op motorfietsen. Het nieuwe ACC zorgt voor een maximum aan comfort voor veeleisende toerrijders door automatisch de snelheid aan te passen aan een voorligger en een veilige afstand te bewaren.

Als een voertuig voor de motorfiets vertraagt dan vermindert ACC de snelheid. De berijder kan kiezen uit drie niveaus voor de te bewaren afstand. Het activeren van ACC en het instellen van de afstand kan gemakkelijk met een schakelaar. De ingestelde waarden worden weergegeven in het TFT-kleurendisplay.

De berijder kan bovendien kiezen uit twee standen: Comfort of Dynamic. Afhankelijk van de gekozen modus reageert de motorfiets gedoceerd of juist dynamisch op snelheidswisselingen van de voorligger. De afstandscontrole is uit te schakelen om het gebruik van Dynamic Cruise Control (DCC) mogelijk te maken.

In bochten kan ACC desgewenst automatisch de snelheid minderen voor een comfortabele hellingshoek. Als de motorfiets schuin in de bocht ligt dan zijn remmen en accelereren gelimiteerd, zodat de berijder niet plotseling wordt verrast door een te abrupt afremmende of optrekkende motorfiets. BMW Motorrad ACC is een assistentiesysteem waarbij de berijder altijd de verantwoordelijkheid heeft en kan ingrijpen als het nodig is.