Zoeken

Binnenkort: introductie Kawasaki Ninja 400

14 april 2018
Zes jaar na de introductie van de Ninja 300 heeft Kawasaki haar kleintje Supersport voor het A2 rijbewijs naar 400cc opgewaardeerd. Terwijl op het grote circuit van Motorland Aragon de Ninja 400 z'n debuut maakte tijdens de eerste ronde van het WK Supersport 300 knalden wij met de fiets over het naastgelegen kartcircuit.

"De koning is dood, leve de koning." Dat is wat het best het effect van de komst van het WK Supersport 300 omschrijft. Door de ongekende ontwikkelingscurve die de eenliter Supersport het afgelopen decennium heeft doorgemaakt is de fiets voor op straat z'n doel compleet voorbij gegaan, wat deels de neergaande spiraal in verkopen verklaart, maar de komst van het WK Supersport 300 als nieuwe instapklasse van het WK Superbike heeft fabrieken de mogelijkheid geboden te investeren in de kleintje supersport.

Het resultaat van die investering is bij het Groene Team als Ninja 400 gedoopt, een fiets die gehakt moet maken van de suprematie van Yamaha het afgelopen jaar in die WK Supersport 300. En met succes. Op het grote circuit waren de rondetijden in de eerste vrije training, die Kawasaki met vier motoren in de top 5 eindigde, maar liefst vier seconden sneller dan het kwalificatierecord het afgelopen jaar.En dat snappen we best na een halve dag intensief knallen op het kartcircuit. De Ninja 400 is namelijk niet een '300-met-iets-meer-cilinderinhoud', maar een van de grond af aan compleet nieuw ontwikkelde fiets. Met een beter rijwielgedeelte, waar het blok nu als dragend deel deel van uitmaakt, betere vering, betere remmen en een veel sterker motorblok, dat nu een topvermogen heeft van 48 pk. Inderdaad, precies de bovengrens voor het A2 rijbewijs. 

En dat is nog geeneens het grootste verschil met de Ninja 300, die deze Ninja 400 is voorgegaan. Het allergrootste verschil is dat de Ninja 400 nu voelt, zit en rijdt als een échte Supersport. Een Supersport waarmee je mag rijden als je net je A2 rijbewijs hebt gehaald, maar waar ook een ervaren motorrijder aardig van onder de indruk zal zijn. Wat misschien meteen z'n minpunt is, dikke kans dat wanneer je als net geslaagde voor het A2 rijbewijs een rondje wilt gaan rijden met je nieuwe Ninja 400, je vader d'r net mee aan de haal is gegaan.Hou dit kanaal in de gaten voor een uitgebreide test van de nieuwe Ninja 400, waarmee we ons naar het circuit ook nog uitgebreid op de openbare weg hebben uitgeleefd.