Zoeken

Sturgis 2020 was COVID-19 Superspread event: 266.000 besmettingen

9 september 2020
De 80e editie van Sturgis, 's werelds grootste motorevenement, is een superspread event voor COVID-19 geweest. Volgens een studie van het IZA Institute of Labor Economics heeft het event geresulteerd in meer dan 266.000 besmettingen, ofwel 19% van het totaal aantal besmettingen de afgelopen maand in de V.S.

Zoals onze zuiderburen dat zo mooi weten te zeggen: "we zullen d'r waarschijnlijk geen tekeningske bij moeten maken." Nadat het gemeentebestuur van Sturgis bekend maakte de 80e editie van de Sturgis Motorcycle Rally gewoon door te laten gaan was het niet zozeer de vraag óf het een superspread event voor COVID-19 zou zijn, maar hoe groot de impact zou zijn.

Nou, volgens een studie van IZA behoorlijk groot. Onderzoekers van het gezondheidscenter van de San Diego State Universaty zijn tot de conclusie gekomen dat de rally mogelijk meer dan 266.000 corona besmettingen heeft veroorzaakt. 

Hoewel de organisatie op voorhand allerlei voorzorgsmaatregelen had aangekondigd om verspreiding van COVID-19 te minimaliseren, kwam daar in de praktijk bar weinig van terecht. Verplichte mondkapjes werden amper gedragen, de anderhalve meter afstand regel werd niet in acht genomen en naar verluid werd er in een bar zelfs een nieswedstrijd georganiseerd.

Na afloop van de 10-daagse rally, die dit jaar 462.182 bezoekers trok, kwam de organisatie met een persbericht waarin werd gesteld dat het aantal COVID-19 besmettingen slechts minimaal zou zijn geweest, maar de studie van IZA zegt nu het tegendeel. 

De onderzoekers hebben voor het onderzoek geanonimiseerde telefoongegevens gebruikt om te kijken waar bezoekers van de rally zich voor en na die tijd hebben begeven. Die mobiele voetafdruk is vervolgens naast de actuele COVID-19 besmettingen gelegd. Daaruit bleek dat in regio's met Sturgis bezoekers het aantal COVID-19 besmettingen in de maand na de rally gemiddeld 10% hoger lag dan naastgelegen regio's waarvan de inwoners niet naar de rally waren geweest. 

In de County Meade waar de Sturgis Motorcycle Rally plaatsvindt, werd een toename van 6,3 tot 6,9 gevallen per 1000 inwoners geconstateerd Voor de staat South Dakota in z'n geheel was die toename 3,6 tot 3,9 gevallen per 1000 inwoners. Ten opzichte van de 9,7 gevallen per 1000 inwoners op 31 juli 2020 was dat een toename van 35%. In de Counties met de meeste Sturgis bezoekers was de toename van het aantal COVID-19 besmettingen gemiddeld 10,7%.

Door het percentage toegenomen COVID-19 besmettingen met het aantal inwoners van de hoog, gemiddeld hoog en gemiddeld risico counties te vermenigvuldigen met het aantal inwoners komen de onderzoekers uit op 266.796 besmettingen, 19% van het totaalaantal van 1,4 miljoen besmettingen dat in de VS tussen 2 augustus en 2 september 2020 werd genoteerd. 

De onderzoekers zijn nog een stap verder gegaan door er een prijskaartje aan te hangen. Er vanuit gaand dat geen besmetting fataal is geweest, zo het aantal besmettingen goed zijn voor een kostenplaatje van $12,2 miljard. Gebaseerd op de statistieke kosten van een COVID-19 patiënt van $46.000. 

Dat zou genoeg zijn geweest om de naar schatting 462.182 bezoekers aan de Rally $26.553,64 te betalen dit jaar niet naar de Sturgis Motorcycle Rally te gaan. 

Het complete onderzoek is hier te lezen.