Zoeken

MAG bezwaarschriftactie tegen afsluiting Zuiderdijk

8 juni 2021
Op steeds meer plaatsen wordt de roep om in het weekend motoren te verbannen op mooie wegen steeds luider. Zo ligt er een verkeersbesluit voor de afsluiting van de Zuiderdijk (Enkhuizen-Hoorn) bij de wegbeheerder. Dat kan misschien worden voorkomen als we met z'n allen massaal bezwaar gaan aantekenen. De MAG heeft daarvoor een model bezwaarschrift opgesteld.

Mocht je het nog niet hebben meegekregen, bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ligt momenteel het verkeersbesluit om de Zuiderdijk van Enkhuizen naar Hoorn, een prachtige 12 kilometer lange slingerweg, van april tot oktober 's weekends voor motoren af te sluiten. 

De gemeente heeft dat besluit echter genomen naar aanleiding van slecht, vooringenomen onderzoek. Zo heeft slechts een minderheid van 31,6% van de direct betrokken bewoners voor afsluiting gestemd. Van de 898 geenqueteerde bewoners met een pand op een afstand van 500 meter of tussen de 500 en 1000 meter van de dijk lieten er 284 weten vóór afsluiting te zijn.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, heeft de gemeente in de aanloop naar het verkeersbesluit ook nog eens ernstig gefaald, onder meer door belanghebbenden niet tijdig te betrekken.

De tot nu toe gevolgde procedure leidde al eerder tot een door motorrijdersactiegroep MAG ingediend WOB-verzoek en een bezwaarschrift tegen de opzet en de uitvoering van de pilot voor de afsluiting. Dit bezwaarschrift is tot op heden niet behandeld. 

Verder organiseerde de MAG samen met regionale motorclubs een waterbed-actie in de regio. Afsluiting van de Zuiderdijk leidt tot extra drukte langs de alternatieve route, die deels door dichter bebouwde straten voert. 

Bewoners zijn daarvan met live uitgedeelde en via lokale media verspreide flyers van op de hoogte gebracht en in de gelegenheid gesteld een door de MAG geconcipieerd bezwaarschrift in te dienen. Daar is gretig gebruik van gemaakt. Deze bewoners waren door de gemeente overigens niet over de plannen geïnformeerd

De MAG doet doet na deze eerdere acties opnieuw een tegenzet: ook voor motorrijders is een model bezwaarschrift opgesteld. Dit bezwaarschrift plus een uitgebreide toelichting is hier te downloaden.  

De gemeente verwacht veel bezwaarschriften. Laten we ze niet teleurstellen. Deel dit bericht met al je motorvrienden en dien massaal een bezwaarschrift in. Het bezwaarschrift moet uiterlijk op 18 juni 2021 ingediend zijn!