Zoeken

KNMV en MAG verliezen hoger beroep: Lekdijk Lopik blijft afgesloten

7 november 2019
De Lekdijk tussen Lopik en Schoonhoven blijft in de periode maart t/m oktober in de weekenden afgesloten voor Motorrijders. De Raad van State heeft op 6 november uitspraak gedaan in het geding tussen KNMV en MAG en de gemeente Lopik. Helaas in het voordeel van Lopik.

Begin dit jaar waren KNMV en MAG door de rechtbank Midden-Nederland al in het ongelijk gesteld in een rechtszaak die was aangespannen tegen het besluit om de Lekdijk West in Lopik af te sluiten voor motoren in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober gedurende de weekenden. 

Mag en KNMV zijn tegen die uitspraak in beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State is onafhankelijke adviseur van de regering over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land. Op 5 september werd de zaak op zitting behandeld, 6 november volgde de uitspraak. 

De Raad van State stelt in de uitspraak dat de rechtbank Midden-Nederland terecht tot het oordeel is gekomen dat er sprake van geluidsoverlast door motoren is en dat de grote aantallen recreatieve motorrijders in het weekend afbreuk doen op het gemeentelijke en provinciale besluit gericht op het stimuleren van fietsen en wandelen. 

Alle belangen tegen elkaar afwegende en uit een oogpunt van verkeersveiligheid/overlast heeft de Raad van State geoordeeld dat het belang van de omwonenden groter is dan het belang van motorrijders.

De afsluiting van de de Lekdijk in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober in het weekend (vrijdag 18.00 uur tot en met maandag 07.00 uur) blijft hierdoor gelden voor motorfietsen. 

Tegen deze uitspraak kan geen beroep worden ingesteld. De hele uitspraak is hier te lezen.