Zoeken

Honda RC165 'Six' maakt opwachting tijdens Classic TT

6 juli 2017
Mocht je toevallig komende maand naar het eiland Man afreizen voor de 2017 Classic TT dan heb je geluk. De legendarische 250cc Honda RC165 ’Six’ van Team Obsolete zal namelijk de tweede racedag een paradelap over het roemruchte circuit gaan maken met Steve Plater aan het stuur.

De legendarische Honda ‘Six’ van Team Obsolete’s Rob Ianncci is de enige nog overgebleven RC165. Jim Redman reed er als eerste mee, gevolgd door Stuart Graham voordat Mike Hailwood de machine voor het eerst winnend over de streep reed tijdens de 1966 Grand Prix van Tsjecheslowakije.

Redman racete in 1964 de Italiaanse Grand Prix op Monza met de eerste Honda ‘Six’, die vanuit Japan in het passagierscompartiment van een commercieel vliegtuig was ingevlogen. De coureur uit Zuid-Rhodesië eindigde de race op Monza op de derde plaats en behaalde zijn eerste overwinning met de ‘Six’ datzelfde jaar tijdens de Grand Prix van Japan.

De ‘Six’ was een van de interessantste en technologisch meest geavanceerde racers in z’n tijd en was door Honda gebouwd om de onverslaanbare Yamaha 250cc, waarmee Phil Reed in 1964 en 1965 250cc wereldkampioen werd, een halt toe te roepen. Hoewel de ‘Six’ het kampioenschap in 1965 niet won, wist ‘ie het de door Read en Mike Duff gereden tweecilinder Yamaha wel verdomd moeilijk te maken.

Yamaha reageerde door een geüpdatet tweetakt viercilinder te produceren, om de competitie van Honda te kunnen weerstaan. Ex-Honda fabrieksrijder Steve Plater, winnaar van de 2009 Senior TT en huidig presentator bij de TT en Classic TT voor ITV4, zal met de ‘Six’ op maandag 28 augustus een demonstratierondje rijden over de roemruchte Mountain Course. Team Obsolete eigenaar Robert Iannucci heeft de Classic TT al sinds het eerste event in 2013 met machines ondersteund.

Robert Iannucci:
We zijn de motor nu voorzichtig aan het reviseren met nieuwe zuigers en een nieuwe krukas. We hebben er twee van een Italiaans Formule 1 technologie bedrijf, die we de originele krukas hadden opgestuurd. Hun engineers vertelden ons dat ze daar veel van hebben opgestoken.