Zoeken

Honda 2022 Monkey: nog leuker en Euro 5

21 juni 2021
Je trekt er bij ons in Nederland misschien geen volle zalen mee, maar voor de liefhebbers was de terugkeer van Honda's Monkey het beste nieuws van 2018. Voor modeljaar 2022 heeft Big Red de iconische 125cc flink vernieuwd.

 

Een compleet nieuwe luchtgekoelde eencilinder met vijf versnellingen die nu aan Euro 5 voldoet, progressieve veren achter en een bagagerek dat nu als officiële accessoire beschikbaar is, dat is in een notendop de 2022 Honda Monkey, 's werelds meest waanzinnig leuke 125cc voor in de stad of op het strand. 

Was de 2018 versie al knetterleuk (lees anders nog maar even onze eigen test dat jaar), volgens Honda moet de 2022 versie nog eenvoudiger en plezieriger te rijden zijn. Het blok is nog steeds hetzelfde blok dat z'n oorsprong in de MSX Grom heeft gehad, maar door in- en uitlaatkanalen aan te passen, evenals de katalysator, voldoet het blok nu aan Euro 5. De einddemper is daarnaast van 3 naar 1 kamer gegaan om prestaties te verbeteren en om de Monkey een karakteristiek uitlaatgeluid te geven. 

De grootste aanpassing komt echter op het conto van de versnellingsbak, waar twee tandwielen zijn toegevoegd zodat er nu vier keer kan worden opgeschakeld - tenzij je besluit om in 2e versnelling weg te rijden, dan blijft het bij drie. De nieuwe vijfversnellingsbak zorgt ervoor dat de versnellingen dichter bij elkaar zijn gaan liggen. 

Voor wat het rijwielgedeelte betreft heeft Honda alles nagenoeg bij het oude gelaten, de wielbasis bedraagt 1.145 mm en dat is 10 mm minder dan het 2018 model, maar de balhoofshoek 25° en de naloop van 82 mm zijn gelijk gebleven. Opmerkelijk is trouwens dat Euro 5 niet ten koste van het rijklaargewicht is gegaan, met 104 kilo is de Monkey zelfs 3 kilo afgevallen. 

Nu denken we niet dat er iemand is die daar iets van merkt, in tegenstelling tot de achterveren die nu progressief zijn gewonden, waardoor de achterkant nu een stuk comfortabeler zou moeten zijn. Tot slot heeft Honda de bagagedrager aan de standaarduitrusting toegevoegd.

De 2022 Monkey is leverbaar in 3 kleuren. Banana Yellow en Pearl Nebula Red kenden we al, nieuw is Pearl Glittering Blue. Prijs en levertijd is nog niet bekend.