Zoeken

Aprilia oprichter Ivano Beggio overleden

13 maart 2018
Bij Aprilia en moederbedrijf Piaggio hangen de vlaggen vandaag halfstok. Op de leeftijd van 73 jaar is afgelopen nacht namelijk Aprilia oprichter Ivano Beggio overleden.

 

Geboren in 1944 kreeg Ivano Beggio de liefde voor tweewielers met de paplepel ingegeven in de Aprilia fietsfabriek van zijn vader, waar hij met de productie van motoren en scooters begon. In 1975 startte hij een klein team voor de productie van racemotoren, waarmee hij al snel naam en faam wist te maken in het Italiaanse kampioenschap, in 1977 werd de 125cc en 250cc op naam geschreven.

Vanaf 1980 begon Aprilia met de massaproductie van kleine motorfietsen in de klasse 50cc en 125cc. In 1991 kwam Aprilia met de Scarabeo motorscooter, Europa's eerste grote-wielen scooter. Innovatief waren ook de eerste tweetakt motoren en scooters met katalysator, die in 1992 werden geïntroduceerd. 

In 1998 lanceerde Aprilia de eerste dikke Supersport, de RSV Mille, waarmee ook de aanval op de wereldtitel in het WK Superbike werd gedaan. Met de 60° Rotax V-Twin werd de wereldtitel niet behaald, maar wel met de RSV4, waarmee maar liefst 7 wereldtitels werden behaald (3 rijders en 4 constructeurs).

In de wegrace Grand Prix maakte Aprilia haar debuut in 1985 in de 250cc, in totaal werden door Aprilia niet minder dan 54 wereldtitels (20 in de 125cc, 18 in de 250cc en 7 in het WK Superbike) behaald. Met 294 Grand Prix overwinningen van 1987 tot heden is Aprilia recordhouder van het meeste aantal overwinningen van alle Europese fabrikanten sinds de geschiedenis van motorcompetitie. 

Roberto Colaninno, voorzitter en CEO Piaggio Group:
Ivano Beggio slaagde erin de vaardigheden en het lef van een ondernemer te combineren met de creativiteit en de oprechte passie voor motoren. Hij was een visionair die zijn tijd vooruit was een de bijzondere combinatie van factoren stelde hem in staat om vanuit het niets een van de meest briljante verhalen uit de Italiaanse motorgeschiedenis te creëren. Het racen en verbeteren van het merk Aprilia voort te blijven zetten is de beste manier om hem te eren.