Zoeken

Test: Kawasaki Z900 70kW

Farinelli

19 maart 2018
In vroeger tijden, in de dagen dat opera nog de enige vorm van muzikaal vermaak was, bestond er een speciaal soort zangers: de castraten. Als voor hun puberteit werden ‘uitverkoren’ jongetjes door hun ouders en uiteraard coaches uitverkoren en ‘geholpen’ om zo hun heldere hoge stemgeluid te behouden. De hoogste eer voor de zangers, want ze waren populair als rockgoden en popidolen. Het bijzondere stembereik van deze mensen was wereldwijd bekend en bewonderd en een concert ervan meemaken was dan ook een beleving om te koesteren.

In 2018, in de dagen dat de Nederlandse en Europese wetgeving over het motorrijbewijs almaar ingewikkelder wordt, hebben we te maken met enkele bijzondere regels. Het getrapte rijbewijs houdt in dat een nieuwe motorrijder eerst op een 125cc met maximaal 15 pk moet rijden, voordat hij of zij kan overstappen naar 35 kW (48 pk) en nog later vol vermogen. De regels voor dat middelste rijbewijs, het zogeheten A2,stellen bovendien ook dat alleen motoren met niet meer dan 70 kW, oftewel exact het dubbele, Onmiskenbaar een Z900mogen worden teruggezet naar 35 voor zo lang de beperking geldt. Voor de fabrikanten is dat dus een uitdaging, want je maakt dus óf een motor die niet meer dan 70 kW, oftewel, 95 pk, levert, óf je moet een ingreep uitvoeren die het vermogen terughaalt naar dat aantal.

Steeds meer fabrieken spelen daar echter op in, dus het aanbod groeit ook gestaag. Met 125 pk is de Z900 standaard net even te krachtig om daar iets mee aan te kunnen, maar voor dit jaar heeft Kawasaki de handen uit de mouwen gestoken en biedt nu ook een 70 kW versie aan. Met slechts enkele kleine ingrepen is het vermogen beperkt, zodat de motor interessant wordt voor de aspirant A2 coureur. Daarmee is het ook direct de grootste (949cc) en meest volwassen motor binnen het aanbod, dus dat maakt ‘m toch wel aantrekkelijk voor de jonge motorrijder met een pak geld wat een gat in z’n zak brandt. Nu rest alleen de vraag….. is het nog steeds wel een beetje een goed ding?

Tekst: Vincent Burger
Fotografie: Pien Meppelingk/ Target Press, Felix Montero