WK Superbike Portimao: Rea oppermachtig in race 1

16 september 2017
Na alle trainingen te hebben gedomineerd heeft Jonathan Rea in Portimao met overmacht zijn tiende overwinning van het seizoen bijgeschreven. De tweevoudig wereldkampioen nam bij de start met zevenmijlslaarzen afstand van de rest van het veld en finishte zes seconden voor Chaz Davies. Marco Melandri maakte het podium compleet.

Sensatie was ver te zoeken in de eerste race van het WK Superbike, dat na een jaar van afwezigheid was neergestreken in de Portugese Algarve op het circuit van Portimao, dat vanwege z’n vele hoogteverschillen en blinde bochten door de meeste coureurs als het vetste circuit van Europa wordt gezien.

Vooral Jonathan Rea zal zich op het circuit hebben verheugd, niemand had op dit circuit zo veel succes als de 30-jarige coureur uit het Noord-Ierse Larne, die hier in z’n totaliteit maar liefst 10 keer op het podium stond, waarvan drie keer op het hoogste podest. In 2015, het jaar dat hij voor het eerst wereldkampioen werd, scoorde Rea de dubbel.

In de trainingen evenals de kwalificatie was Jonathan Rea onnavolgbaar geweest en zo opende hij dan ook meteen de race. Vanaf de staande start postte Rea de eerste ronde al een 1’43.608 - sneller dan de kwalificatietijden in Superpole 1 - en had daarmee al een voorsprong van meer dan twee seconden op Eugene Laverty opgebouwd.

Laverty werd op de voet gevolgd door z’n teamgenoot, maar beide Aprilia’s kwamen onder druk van de Aruba.it Ducati’s te staan. Als gevolg van een crash in Superpole was Davies van de negende plaats gestart, maar had zich na een ronde al naar de vierde plaats naar voren gewerkt, drietiende seconde achter Laverty, met Marco Melandri en de goed gestarte Stefan Bradl in zijn kielzog.

Vier ronden lang wist Laverty de druk van Melandri te weerstaan, maar had in de vijfde ronde geen antwoord op de sterkere Ducati. Rea lag op dat moment al bijna vijf seconden voor en bleef zijn voorsprong uitbouwen, waardoor er voor Davies niet meer in zat dan de tweede plaats. In de achtste ronde nam Melandri de derde plaats over van Eugene Laverty, die gaandeweg de race zelfs zou terugvallen tot de zevende plaats.

Terwijl Rea onbedreigd afstevende op zijn tiende overwinning van het seizoen en ook Davies een veilige voorsprong op z’n teamgenoot had was Melandri in de slotfase nog alles behalve zeker van een podium. De voormalig 250cc wereldkampioen kwam onder druk van Leon Camier te staan, die door mechanische pech in Superpole 2 geen tijd had gezet, maar zich in de race revancheerde. Het gat met Melandri bleek echter net te groot, waardoor de MV Agusta coureur genoegen moest nemen met de vierde plaats, ruim drie seconden voor Michael van der Mark.