Zoeken

WK Superbike Phillip Island: dubbel voor Melandri in fotofinish

25 februari 2018
Marco Melandri had zich geen betere start van het seizoen kunnen wensen. De Aruba.it coureur finishte de vanwege bandenproblemen als flag-to-flag verreden tweede race in een fotofinish voor Jonathan Rea en scoorde daarmee zijn eerste dubbeloverwinning voor Ducati. Xavi Fores maakte het podium compleet.

Als gevolg van extreme bandenslijtage in de eerste race (Yonny Hernandez ging als gevolg van een geplofte achterband onderuit, Jonathan Rea verloor er zijn podium door) was voor de tweede race een verplichte bandenwissel ingevoerd, tussen ronde 10 en 12, wat de tweede race als Flag-to-Flag in een verlengde sprintrace transformeerde.

Terwijl als een duvel uit een doosje Eugene Laverty de eerste ronde de leiding in de wedstrijd wist te nemen en direct afstand nam van de rest van het veld ontstond een bizar spannend gevecht om de tweede plaats tussen 3 Ducati's, 2 Kawasaki's, 2 Yamaha's en de Ten Kate Honda Fireblade van Leon Camier, die in de tweede ronde zelfs de leiding nam in de achtervolgende groep.

In de derde ronde ging het echter mis voor Laverty, die in bocht 6 onderuit ging en daarmee zijn kansen voor het podium verspeelde. De leiding kwam hierdoor in handen van Chaz Davies, die zich inmiddels had opgereden naar de tweede plaats, maar ook zijn race eindigde na de wissel in de grindbak. In tegenstelling tot Laverty, die zijn race wel had kunnen vervolgen, was het voor Davies met een gebroken clip-on einde race.

Bij het openen van de pitstraat voor de verplichte bandenwissel doken Xavi Fores, Jonathan Rea en Michael van der Mark, die tot dat moment een ijzersterke race reed en zelfs de tweede plaats in handen had gehad, als eersten de pits in, maar verspeelden daarmee de minimale voorsprong die in het eerste deel was opgebouwd. Rea kwam er het meest bekaaid vanaf, nadat de rest had gewisseld was hij teruggevallen naar de staart van de groep.

Met P.J. Jacobsen en wildcardrijder Daniel Falzon nog niet gewisseld lag de leiding eigenlijk in handen van Chaz Davies, om met vers rubber in bocht 10 onderuit te gaan, wat de leiding weer in handen van de zeer sterk rijdende Xavi Fores gaf. Vanuit een zesde positie in ronde 12 klom Rea in twee ronden tijd weer op naar de tweede plaats achter de Barni Ducati coureur en nam met drie ronden te gaan zelfs de leiding in de race, maar kwam op het rechte stuk duidelijk snelheid tekort ten opzichte van de snellere Ducati's.

De ontknoping van de race ging tussen Jonathan Rea en Marco Melandri. Rea is sterk in het eerste deel, Melandri sterk bij het remmen en de snelheid op het rechte stuk, maar bij het ingaan van de laatste ronde lijkt Rea een klein gaatje op Melandri te kunnen slaan. Melandri vecht zich echter terug, zit na Lucky Heights alweer in het achterwiel van Jonathan Rea en gaat de Noord-Ier bij het opkomen van het rechte stuk vlak voor de streep in een fotofinish voorbij.

Na de dubbel afgelopen jaar gaat Jonathan Rea dit jaar dus met 'slechts' een tweede plaats in race 2 naar huis, maar is desondanks tevreden over het behaalde resultaat. "Ik ben de hele week al zo ziek als een hond en wist dat het moeilijk zou gaan worden," zei Rea na afloop. "Mijn enige kans om hier te winnen was om als eerste de laatste bocht uit te komen, in de voorlaatste ronde kwamen de Ducati's me op het rechte stuk links en rechts voorbij. Toen ik Marco in de laatste ronde voorbij ging wilde ik mijn beste ronde neerzetten, maar we hebben het hele weekend al last gehad van de vierde versnelling, die voor de laatste bocht te lang was, waardoor we niet genoeg drive uit de bocht hadden. Ik had het vandaag niet beter kunnen doen en maakte er bij de pitstop ook nog een zooitje van. Ik vergat totaal op te schakelen naar de tweede versnelling om de begrenzer uit te schakelen, waardoor vd Mark en Fores me voorbij kwamen en ik posities verloor."

Op anderhalve seconde van de racewinnaar werd Tom Sykes als vierde afgevlagd, een seconde voor Alex Lowes die een sterk tweede deel van de race had gereden. Indrukwekkend was ook de zesde plaats van Leon Camier, die heeft laten zien dat Honda de afgelopen winter grote stappen heeft gezet. Voor Michael van der Mark pakte de bandenwissel minder goed uit, in het eerste deel vechtend om het podium finishte hij uiteindelijk als laatste van de kopgroep, op een zevende plaats.