Zoeken

WK Superbike Buriram: Davies wint race 2, Rea worstelt

25 maart 2018
Chaz Davies heeft Ducati haar eerste zege gegeven in Buriram. De Aruba.it coureur uit Wales finishte de tweede race twee seconden voor Michael van der Mark, die lange tijd de leiding in handen had gehad. Alex Lowes maakte het podium compleet, winnaar van race 1 Jonathan Rea werd na een moeizame start op de vierde plaats afgevlagd en heeft in de strijd om de wereldtitel de leiding overgenomen van Marco Melandri.

De tweede race van het WK Superbike in het Thaise Buriram waren de omstandigheden met een buitentemperatuur van 33° zowaar nog iets extremer dan de eerste race. Na de eerste race net buiten het podium te zijn afgevlagd mocht Leon Camier starten vanaf de pole position, maar de Britse Honda coureur had een moeizame race, net als beide Kawasaki fabriekscoureurs Tom Sykes en Jonathan Rea. 

Met Michael van der Mark direct na de start de leiding in de race schoof Rea de eerste ronde vanaf de negende plaats op de grid al door tot de vierde plaats en leek daarmee opnieuw af te stevenen op een zeker podium, maar had alle moeite om een verbeten Marco Melandri voorbij te gaan, moest tot over het uiterste pushen en kwam daardoor enkele keren buiten de baan, waarmee hij zijn kansen voor een finish op het podium verspeelde. Rea's teamgenoot Tom Sykes parkeerde zijn ZX-10RR al na enkele ronden in de pits met een technisch probleem.

Pas de tweede helft van de race reed Rea zich definitief los van Melandri, die ook nog Leon Camier voor moest laten gaan, en kon de Noord-Ier de jacht gaan inzetten op Xavi Forres, die hij drie ronden voor het eind gemakkelijk voorbij ging. Meer dan dat zat er voor Rea niet in, hij finishte de moeizame race op de vierde plaats. Voor de laatste keer dat Kawasaki niet op het podium stond moeten we teruggaan naar Jerez 2015, toen Chaz Davies de wedstrijd won voor de twee Red Devil Aprilia's van Jordi Torres en Leon Haslam.

De strubbelingen van Rea gebeurden achter de rug van Michael van der Mark, die na in de tweede ronde even de leiding te hebben moeten afstaan aan z'n teamgenoot een voortreffelijke wedstrijd reed en tot eenderde raceafstand de leiding in de race stevig in handen had, maar niet was opgewassen tegen een sterk rijdende Chaz Davies die na een voorzichtig begin in de achtste ronde de leiding in de race overnam, om uiteindelijk na 20 ronden met twee seconden voorsprong als winnaar te worden afgevlagd. Michael van der Mark en Alex Lowes maakten het podium compleet.

WK Superbike Buriram, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing Ducati Panigale R 20 ronden
2 Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 2.185
3 Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 3.884
4 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 6.554
5 Xavi Fores SPA Barni Ducati Ducati Panigale R 8.973
6 Leon Camier GBR Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 10.647
7 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing Ducati Panigale R 17.523
8 Toprak Razgatlioglu TUR Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 21.618
9 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 25.345
10 P.J. Jacobsen USA TripleM Honda Racing Honda Fireblade SP2 27.076
11 Yonny Hernandez COL Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 28.668
12 Loris Baz FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team BMW S1000RR 29.004
13 Román Ramos SPA Team GoEleven Kawasaki Kawasaki ZX-10RR 30.434
14 Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda Fireblade SP2 30.527
DNF
Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR 2 ronden
Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 13 ronden
Jorti Torres ESP MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 16 ronden
Eugene Laverty IRL Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 16 ronden
DSQ
Ondrej Jezek CZE Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 15 ronden

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 69
2 Marco Melandri ITA 67
3 Xavi Fores SPA 60
4 Chaz Davies GBR 57
5 Alex Lowes GBR 48
6 Michael van der Mark NED 45