Zoeken

Nicky Hayden overleden

22 mei 2017
Het afgelopen weekend was het nog nepnieuws, maar nu is het helaas de realiteit: Nicky Hayden is in het ziekenhuis van Cesena overleden. De voormalig MotoGP wereldkampioen werd vorige week woensdag op steenworp afstand van het circuit van Misano tijdens het wielrennen geschept door een Peugeot 206 CC en werd sinds die tijd kunstmatig in leven gehouden.

Op de leeftijd van 35 jaar is Nicky Hayden aan de verwondingen die hij afgelopen woensdag bij een verkeersongeluk opliep bezweken. De Red Bull Honda fabriekscoureur was tijdens het wielrennen door een zwarte Peugeot 207 CC geschept en had daarbij zeer ernstig hersenletsel opgelopen.

Zijn situatie bleef sindsdien onveranderd slecht en werd door middel van een hartlong machine kunstmatig in leven gehouden. Op maandagmiddag is in overleg met de familie het verschrikkelijk moeilijke besluit genomen de kunstmatige beademing te beëindigen.

Het ongeluk gebeurde woensdagmiddag rond een uur of twee in de middag, op hemelsbreed 100 meter afstand van het Misano World Circuit Marco Simoncelli werd Hayden op een kruising geschept door een automobilist in een zwarte Peugeot 206 CC, die volgens meerdere ooggetuigen veel harder dan de toegestane snelheid reed. 

Hayden klapte vol op de voorruit en viel daarna zwaar gewond op straat. In eerste instantie werd hij naar het ziekenhuis van Rimini gebracht, waar ernstig hersentrauma werd geconstateerd. Om 17:00 uur werd Hayden met een traumahelikopter naar een speciaalkliniek in Neurologie in Cesena gevlogen. Daar werd een hersenbloeding als gevolg van het schedeltrauma, diverse breuken in de Torso en bekken en een gebroken been. Hayden moest kunstmatig worden beademd. 

De verwondingen aan zijn hoofd werden door de artsen als zeer kritisch omschreven. Op een EEG werden slechts zeer zwakke hersenstromen gemeten, waardoor er geen operatie kon worden verricht. Hayden’s vriendin Jackie stond vanaf het eerst moment aan zijn zij, op donderdagmiddag arriveerde zijn moeder Rose en broer Tommy, zijn vader Earl kon vanwege hartproblemen de vlucht naar Europa niet maken.

Op maandagmiddag heeft de familie in overleg met de artsen besloten om de kunstmatige beademing te beëindigen, waarna Hayden zijn laatste adem uitblies.

Hayden was een van de meest geliefde coureurs in de MotoGP en WK Superbike paddock, voor wie het glas altijd halfvol was. Als 2002 AMA Superbike kampioen maakte hij in 2003 zijn debuut in de MotoGP, als teamgenoot van Valentino Rossi in het Repsol Honda team. In 2005 won hij zijn eerste Grand Prix, voor eigen publiek op het circuit van Laguna Seca. Een jaar later kaapte hij in de laatste race van het seizoen de wereldtitel voor de neus van z’n voormalig teamgenoot Valentino Rossi weg.

Als geen ander wist Hayden altijd anderen te motiveren en was altijd positief, hoe slecht de situatie ook was. Na zes jaar voor Honda te hebben geracet switchte hij in 2009 naar Ducati, waar hij 5 jaar voor het fabrieksteam reed. In 2014 en 2015 reed hij op de kansloze ‘Open’ Honda voor het team van Jorge Martinez, waarna hij de MotoGP verliet en de overstap maakte naar het WK Superbike. In zijn 218 MotoSP starts haalde hij 28 keer het podium, won drie wedstrijden, stond vijf keer op de pole position en zette zeven keer een ronderecord.